Projekti MSŠ „Stjepana Radića“ u 2016.-oj godini uz pomoć „Mozaik fondacije“

Projekti MSŠ „Stjepana Radića“ u 2016.-oj godini uz pomoć „Mozaik fondacije“

291
0
PODIJELI

Kao i prethodnih godina, i ove godine naša škola je odlučila sudjelovati u projektima koji su podržani od strane „Mozaik fondacije“. Fondacija Mozaik financira sve društveno korisne i inovativne ideje u iznosu do 3,000 KM, uz sudjelovanje od minimalno 50% lokalne zajednice ili drugih subjekata u odnosu na iznos odobren od strane Fondacije. Naravno, sve bi to bilo nezamislivo da naša škola nije utočište mnogim talentiranim i vrijednim učenicima. Ove godine akcent je stavljen na obnovljive izvore energije te na razvoj učeničkog poduzetništva kroz multimedije. Projekte smo odlučili nazvati : „Mini solarna elektrana“ i „Multimedijalni kabinet za razvoj učeničkog poduzetništva“.

Prvi projekt je rađen uz pomoć sljedećih učenika elektrotehničke škole : Hrvoje Katić, Ivan Labudović, Antonio Avgustinović, Antonio Bonić i Martin Rajkovača, dok je drugi rađen uz pomoć učenica ekonomske škole : AnaMarija Avgustinović, Ivana Kesedžić, Ivana Avgustinović, Monika Dadić i Elena Zovko. Mentor ,prilikom realizacije oba projekta, bio je prof. stručnih predmeta elektro struke Armin Hamustafić.

Razvoj ideja je tekao kroz nekoliko faza :

 • Početni problem : nema osvjetljenja na poligonu i prostoru oko škole tj. nedovoljno osvjetljenje, otežan pristup rasvjeti (I projekt); nedovoljno informatičke opreme za realizaciju nastave (II projekt)
 • Uzroci : znatna potrošnja energije – cilj je ušteda energije kao i dodatna edukacija učenika elektro i ekonomske struke i srodnih zanimanja
 • Mladi nemaju mjesta za okupljanje i obavljanje sportskih aktivnosti u slobodno vrijeme niti imaju mogućnosti za razvoj drugih inovativnih ideja uz pomoć multimedijalne opreme
 • Opis ideje : ima korisnost za širu društvenu zajednicu, maksimalna održivost projekta, jedini rizik je od vremenskih nepogoda (tuča, led)
 1. Vođa grupe – Antonio Avgutinović
 2. Članovi : Hrvoje Katić, Ivan Labudović, Antonio Bonić i Martin Rajkovača
 3. Naziv projekta : „Mini solarna elektrana“
 4. Mjesto realizacije : Žabljak, Usora (krov školske radionice, zapadna strana)
 5. Traženi iznos : 2515,00 KM
 6. Doprinosi : 1250,00 KM (škola donira za izvođenje radova i ugradnju)
 1. Vođa grupe – Ivana Avgutinović
 2. Članovi : AnaMarija Avgustinović, Ivana Kesedžić, Monika Dadić i Elena Zovko
 3. Naziv projekta : „Multimedijalni kabinet za razvoj učeničkog poduzetništva“
 4. Mjesto realizacije : Žabljak, Usora (školske radionica br.2)
 5. Traženi iznos : 2550,00 KM
 6. Doprinosi : 2050,00 KM (škola donira za izvođenje radova, ugradnju i ostalu opremu)

Nakon što su učenici uspješno razvili ideje uz pomoć mentora, te nakon što su uspješno obavili aplikativni dio projekta, došao je i dan kada su se te ideje morale predstaviti članovima „Mozaik fondacije“. Turnir društvenih inovacija ove godine održan je u općinskoj dvorani u Matuzićima, Doboj Jug. Na turniru je sudjelovalo preko 40 ekipa sa svojim idejama. Svaka ekipa je morala prijeći osnovni prag od minimalno 25 bodova kako bi prošla u naredni krug natjecanja.

Izvor: MSŠ Stjepan Radić Žabljak

NEMA KOMENTARA