2.6 C
Tešanj
Utorak, 31 Januara, 2023
spot_img

Pronalazač i konstruktor sa IQ 203 na birou proveo 20 godina

Nebojša Milošević iz Male Sugubine, kod Trstenika, koji ima IQ 203, bio je konstruktor mjenjača za “jugo 45”, “jugo 55” i “floridu”, a njegova konstruktorska rješenja i dan-danas koriste “Mercedesovi” kamioni.

Godine 1993. proglašen je tehnološkim viškom u Industriji hidraulike i pneumatike “Prva petoletka” iz Trstenika. Čovjek čiji je koeficijent inteligencije za samo 20 niži od nivoa Nikole Tesle, danas živi u svom rodnom selu od skromne penzije.

Milošević je 1968. prijavio svoj prvi patent – mašinu za prikupljanje polena, koji je otkupila “Dalmacija bilje” iz Dubrovnika.

“Zaposlili su me, od njih sam dobio stipendiju iz radnog odnosa i upisao Višu tehničku školu za brodogradnju u Dubrovniku, na Lapadu. Položio sam sve ispite, osim engleskog i nisam diplomirao.

U vojsci sam prijavio patente, besplatno, bez takse i to: hidrodinamički automatski mjenjač, koji je primijenjen na kamionima “retarder” kod Mercedesa. Vozači znaju kolika im je to bila pomoć. Ponudio sam licencu Mercedesu. Oni su mi odgovorili da ih patent interesuje, ali pošto je bio prijavljen u SFRJ, treba prvo da ponudim domaćim proizvođačima, a ako oni odbiju da im se ponovo obratim. Najbliži mi je bio Kragujevac, pa sam otišao u “Zastavu” i ona mi je odmah ponudila zaposlenje u njihovom institutu. “Zastava” je raspisala konkurs za četiri konstruktora, na kojem su prednost imali diplomirani inžinjeri. Kandidati su morali da polažu ispit znanja i inteligencije. Treba istaći da je to bila Fijatova škola u praksi. Na testu sam ostvario 203 poena i kao prvi od 40 kandidata primljen sam i zasnovao radni odnos.

Poslije tri mjeseca rada napravio sam racionalizaciju u proizvodnji “fijata 750”. U ležište zadnjih točkova Fijat je, na moj prijedlog, sa linije uzeo 16 vozila bez uležištenja istih i u prototipskoj radionici instituta doradio ih po patentu i obavio sva laboratorijska i terenska ispitivanja. Poslije tih ispitivanja Fijat je prihvatio moje rješenje i za samo godinu dana proizvodnje “Zastava” je uštedila 4,5 milijardi tadašnjih dinara, kada je “fićo” koštao 736.000 dinara. Od Zastave i Fijata nisam dobio nagradu, ali je Fijat dao kredit za konstruisanje novog vozila, koje bi bilo naše bez licence i mene stavio u tim konstruktora novog vozila.

Milošević je na birou rada proveo 20 godina – od 1993. do 2013. godine kada je otišao u starosnu penziju. Nije dobio otpremninu ni od Zastave ni od Petoletke, kao ni jednu jubilarnu nagradu za 27 godina radnog staža. Sramota ga je da priča šta je sve rađeno i vidio je kako firma propada. Morao je da pronađe rješenje za egzistenciju svoje porodice i ponovo bio uspješan.

“Od 1993 – 2013. podigao sam 1.100 stabala lješnika na 1,5 hektar zemljišta, a kasnije sam povećao za još pola hektara. Konstruisao sam za sebe pet mašina za kamenorezačku radionicu. U svojoj radionici nacrtao sam više od 10.000 portreta za nadgrobne spomenike. Imam posljednji izum – analogno homogramska antena i sa njom pronalazim vodu za bunare. Konstruisao sam i napravio mašine za branje lješnika, mašinu za kalibraciju lješnika, mašinu za krcanje lješnika, a trenutno pravim mašinu za odvajanje jezgra od ljuske lješnika. Planiram da napravim i radionicu za preradu lješnika u pastu”, piše Kurir.

Izvor: bosnainfo.ba

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

58,414FansLike
289FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti