14.2 C
Tešanj
Utorak, 16 Aprila, 2024

Prostor za smještaj osam novih pogona: U Tešnju ulažu milion KM u poslovnu zonu

Proširenjem industrijske zone novim građevinskim parcelama bit će obezbijeđen potencijal za zapošljavanje oko 720 novih radnika

U industrijskoj zoni Bukva u općini Tešanj trenutno se nalazi 30 pretežno proizvodnih kompanija. Svoj posao je tu našlo 2.700 radnika a zbog iskazanog interesa privatnog sektora, općinske vlasti su odlučile da prošire ovu poslovnu zonu. U tu svrhu će biti potrošeno oko 1 milion KM, a načelnik Suad Huskić kaže da se ovaj projekat radi s ciljem osiguranja dugoročne dostupnosti parcela za nove investicije.

Razvoj privrede

– Poslovna zona Bukva u općini Tešanj posljednjih godina bilježi intenzivan rast i razvoj, a planirano je širenje na nove katastarske parcele površine 116.106 m2 – rekao je za Faktor načelnik općine Tešanj Suad Huskić.

On dodaje da je Nacrt izmjene i dopune Regulacionog plana Poslovne zone Bukva usvojen na 35. sjednici općinskog vijeća početkom decembra 2015, a trenutno je u fazi javne rasprave koja će trajati do 11. januara 2016. godine.

– Proširenjem poslovne zone sa novih osam građevinskih parcela stvorit će se pretpostavke za lociranje minimalno osam novih privrednih subjekata. Prosječan broj zaposlenih u privrednim subjektima u Industrijskoj zoni Bukva je oko 90 radnika, a širenjem zone obezbijedit će se potencijal za nastanak novih 720 radnih mjesta – objašnjava Huskić.

Stručne općinske službe procijenile su da će za gradnju osnovne infrastrukture novih dijelova poslovne zone trebati oko 1 milion KM.

– Ovo je relativno mali iznos za ovakve namjene, a za finansiranje planiranih radova namjeravamo koristiti vlastita sredstva ali i sredstva domaćih i međunarodnih institucija i fondova – objašnjava Huskić.

Tempo izgradnje

Općinske vlasti planiraju da tokom 2016. godine pripreme svu potrebnu dokumentaciju i potrebne dozvole, a prve radove očekuju u prvoj polovini 2017. godine, a završetak svih radova do kraja 2018. godine.

– Ovo su pripreme za buduća investiranja, a općina Tešanj trenutno ima uređene lokalitete koji omogućavaju ulaganja u naredne dvije godine – zaključuje Huskić.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti