7.2 C
Tešanj
Utorak, 5 Marta, 2024

Protest mještana Žabljaka u Usori

Nezadovoljni najavljenom izgradnjom farme za tov peradi, stanovnici Mjesne zajednice Žabljak u Usori, pokrenuli su, zajedno sa Opštinom, upravni spor, i na vanrednom zboru građana potpisali peticiju protiv izgradnje ovog kapaciteta u industrijskoj zoni u Žabljaku. Dok se građani plaše da će farma zagaditi okolinu i ugroziti izvorište pitke vode, investitor ističe kako posjeduje sve potrebne dozvole, iz kojih je vidljivo da farma ne spada u zagađivače, nego u sektor poljoprivredne proizvodnje.

U industrijskoj zoni u Žabljaku izgradnja farme za tov peradi kapaciteta 40.000 u jednom turnusu već je počela. Ovo je izazvalo nezadovoljstvo građana koji su, na vanrednom zboru Mjesne zajednice potpisivali i peticiju. Smatraju da će farma zagaditi okolinu i ugroziti izvorište pitke vode.

Iako je za izdavanje građevinske i ostale dokumentacije u konkretnom slučaju nadležan Zeničko-dobojski kanton, u Mjesnoj zajednici i Općini smatraju kako su u vezi s izgradnjom morali biti konsultirani.

Iz Općine Usora su ukazali na propuste u pribavljanju dokumentacije zbog čega su pokrenuli i upravni spor te od nadležnih inspekcija zatražili obustavu radova. Načelnik Općine Ilija Nikić tvrdi da njegova administracija nije izdala nikakvu saglasnost za gradnju farme.

Iz kompanije koja gradi farmu ističu kako posjeduju validnu dokumentaciju, što su utvrdile i nadležne inspekcije. „Smatramo da nema nikakvog razloga za bojazan građana. Niti da se radi o zagađivaču”, kaže Džavid Slamnik, pravni zastupnik investitora.

I investitor i općinske vlasti smatraju da se o svemu moralo više razgovarati, te kako je neinformiranost građana dodatno pogoršala poblem. Obje strane su mišljenja da još nije kasno za razgovore.

federalna.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti