0.3 C
Tešanj
Nedjelja, 29 Januara, 2023
spot_img

Pšenica uzgojena u zatvorenom prostoru postiže rekordne prinose?

Kontrolisani uslovi, bez pesticida i zemlje, dali su visoke prinose. Da li će ova proizvodnja obezbjediti globalnu snabdjevenost hranom?

Poslije salate i začinskog bilja, pšenica osvaja proizvodnju u zatvorenom prostoru, barem tako piše na stranicama kompanije za vertikalnu poljoprivredu Infarm koja je uspjela da ovu žitaricu uzgaja u zatvorenoj farmi bez zemlje i hemijskih pesticida. U takvim kontrolisanim uslovima je ostvarena ušteda vode, jer je trebalo mnogo manje u poređenju s uzgojem na otvorenom.

Visok prinos zrna

Nakon prve faze ispitivanja, smatra se da godišnji prinos po 1m² može biti 11,7 kg, što je ekvivalentno 117 t/ha. To je 26 puta veći prinos nego u slučaju uzgajanja pšenice na otvorenom polju.

Na osnovu dosadašnjih rezultata predviđa se da će ova tehnologija postati osnovni stub globalne proizvodnje hrane.

“Da bismo nastavili hraniti rastuću svjetsku populaciju, moramo postići veće prinose usjeva”, rekao je tehnički direktor i suosnivač kompanije, Guy Galonska. Dodao je da su u eksperimentu dokazali da je to moguće postići za pšenicu u kontrolisanom okruženju. U odnosu na prosječan prinos na otvorenom polju koji je oko 4,5 t/ha na godišnjem nivou, zbog uticaja godišnjih doba i vremenskih prilika, rezultati su više nego odlični.

Prekretnica za prehrambenu sigurnost

Otkriće bi moglo povećati proizvodnju ovu žitaricu za dodatnih 50 posto kombinujući poboljšanu genetiku i kompjuterski podešavanje bitnih parametara, jer spoljni uticaji ne djeluju na biljke koje su potpuno zaštićene i razvijaju se u optimalnim uslovima bez prisustva prouzrokovača oboljenja i štetnih organizama.

Kako pšenica čini i do 40 posto dnevnog unosa proteina ovo je prekretnica za globalnu prehrambenu sigurnost, piše Agroklub.

Kako izgleda pšenica uzgojena u zatvorenom, pogledajte u videu: 

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

58,404FansLike
288FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti