25.8 C
Tešanj
Utorak, 16 Aprila, 2024

PVJ / Tešanjski vatrogasci: Sve je kao u filmu “Gori vatra”

U gašenju velikog požara koji je izbio u restoranu “Ukus” 25. novembra, na Dan državnosti BiH, u poslovnoj zoni “Bukva” u Tešnju učestvovali su pripadnici Profesionalnih vatrogasnih jedinica iz Teslića, Doboja, Jelaha, Maglaja i drugih okolnih gradova, potvrdili su tada za Radiosarajevo.ba iz Profesionalne vatrogasne jedinice Tešanj pojašnjavajući nam kako su zbog obima požara morali pozvati pomoć.

Pojedini mediji prenijeli su tog dana kako pripadnici PVJ Tešanj nisu radili jer je Dan državnosti, no iz ove vatrogasne jedinice odmah su nam potvrdili da to nije tačno.

 

Saradnja kao u filmu “Gori vatra”

Tim povodom razgovarali smo sa starješinom PVJ Tešanj Hasanom Ćemanom o opremljenosti i spremnosti vatrogasnih jedinica u ovoj Općini.

Kako je ispričao Ćeman za Radiosarajevo.ba u ovoj PVJ trenutno imaju manjak ljudi, stoga su raspisali jedan konkurs, a uskoro će biti raspisan i novi na kojem će primiti pet osoba: tri vatrogasca i dva pripravnika.

Na prvi konkurs prijavilo se dvadesetak ljudi. Ćeman ističe kako se osjeti da ima manje ljudi zbog odlaska vani, ali ih i dalje ima.

Osim pripadnika PVJ Tešanj, u ovoj Općini aktivna su i dva dobrovoljna vatrogasna društva – u Tešnju i u susjednom Jelahu.

Kada je u pitanju oprema, trenutno imaju osam kamiona, a nedavno su obnavljali i vozni park: od Općine su dobili kombi, a kupili su i cisternu, doduše…”, rekao nam je polovnu.

“Opremu je potrebno stalno obnavljati jer je potrošna. Voljeli bismo obnoviti i neke kombije”, rekao nam je Ćeman navodeći kako su spremni za sve požare koji izbiju na području Općine.

Kada je izbio veliki požar u restoranu “Ukus” koji se nalazi u poslovnoj zoni “Bukva” u Tešnju i prijetio da zahvati cijeli kompleks, pomoć su im ponudile kolege iz Teslića sa kojima inače imaju dobru saradnju. Prihvatili su je, kako nam je ispričao, jer je požar bio na uskom mjestu i na lokaciji u čijem se krugu nalazi veliki broj poslovnih objekata, te su željeli spriječiti veću štetu i osigurati se. 

Ćeman nam je ispričao da sarađuju kao u filmu “Gori vatra” koji se je i snimao u ovoj Općini. I oni su pomagali ranije njima, naročito kod velikih poplava 2014. godine.

Služba civilne zaštite

Pomoćnik općinskog načelnika i čelnik Službe civilne zaštite u Tešnju Mensur Saletović rekao je za Radiosarajevo.ba kako vatrogasci raspolažu sa ličnom i zajedničkom opremom.

“Imamo na raspolaganju desetak vozila, od toga kombinovana vozila (pjena-voda), cisternu 12 m3, auto ljestve 32 m, vozila za tehničke intervencije (saobraćajke…), dva čamca sa motorima za rad i spašavanje na vodi…”, rekao nam je Saletović.

Kada je u pitanju oprema kojom raspolažu jednice civilne zaštite u ovoj Općini, rekao nam je kako je oprema  definirana kroz službe zaštite i spašavanja koje ima sasvim dovoljno.

“Samo jedan podatak što se tiče oprema ovih struktura je i to da je u ovoj godini kroz realizaciju javnih nabavki utrošeno cca 400.000 KM za opremanje iz čega je vidljivo da općina ima jasan cilj i opredjeljenje za jačanje ovih struktura”, rekao je Saletović.

I Saletović je kategoričan da su službe civilne zaštite spremne odgovoriti na sve veće izazove. 

“Što se tiče konkretnog angažovanja na gašenju požara restorana Ukus, na samoj intervenciji gašenja požara bilo je angažovano 32 pripadnika vatrogasnih jedinica sa područja općine Tešanj (profesionalne vatrogasne jedinice i dva dobrovoljna vatrogasna društva) i to je sasvim dovoljan broj da se nose sa takvom  intervencijom. Ali zbog samog položaja objekta restorana Ukus koji graniči sa firmama visokog rizika (požarnog opterećenja) kao što je firma Koala koja u svojoj proizvodnji koriste lakozapaljive tečnosti (boje i lakove), zatim firma za proizvodnju čarapa i tržni centar Bingo, te zbog same sigurnosti i sprečavanja proširenja požara i na te objekte tražena je pomoć susjednih općina”, prokomentirao je Saletović te je napomenuo da je jedno od osnovnih načela sistema zaštite i spašavanja je”načelo solidarnosti i uzajamnosti” i to se provodi svugdje u svijetu, te to nije ništa nepoznato.

Saletović je također napomenuo kako su iz Općine Tešanj pružali pomoć susjednim općinama Doboj, Usora, Maglaj kako u ljudstvu tako i u opremi i humanitarnoj pomoći kada su bile poplave 2014. godine.
a sample image

Dobrovoljni vatrogasci pružali pomoć kod poplava

Civilna zaštita ove Općine broji 19 zaposlenih u tri odjeljenja (odjeljenje civilne zaštite, profesionalna vatrogasna jedinica i odjeljenje održavanja).

Od dva dobrovoljna vatrogasna društva su napravili službu zaštite od požara i time ih uveli u sam sistem zaštite i spašavanaja, sa njima su potpisani ugovori,redovno ih obučavaju i opremaju i to je sve u skladu sa Zakonom.

Zajedno sa Domom zdravlja formirali su i Službu prve medicinske pomoći u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju, i ona je u nadležnosti Doma zdravlja Tešanj.

Radio Sarajevo

Povezane vijesti

Najnovije vijesti