20.1 C
Tešanj
Srijeda, 19 Juna, 2024

Rade za platu od 900 KM, a sada su najavljeni novi problemi

U Federaciji BiH je, zbog krize u tekstilnoj i kožarskoj industriji, prema tvrdnjama sindikata, od početka godine otpušteno oko 2.000 radnika. Prijeti li sličan scenarijo i Republici Srpskoj? I šta je uzrok ove krize?

Podsjećamo, u Republici Srpskoj u tekstilnoj, kožarskoj i u industriji obuće zaposleno je oko 14.000 radnika, mahom žena. Prema procjeni Sindikata aktuelna prosječna plata u ovoj grani je skromnih 900 KM.

Radenko Bubić, predsjednik Udruženja poslodavaca tekstilne i kožarsko-prerađivačke industrije Republike Srpske, kaže da će otkaza biti i u RS, jer su problemi isti kao i u Federaciji BiH.

Naši rade, stranci kupe kajmak

– U Evropi je prodaja modne obuće smanjena za oko 50 odsto, a radne i namjenske obuće se proda za petinu manje. Kriza je ozbiljna, pogotovo ako uzmemo u obzir povećanje cijene električne energije za 100 odsto i zahtjeve za povećanje zarada – kaže Bubić za Srpskainfo.

On je vlasnik fabrike obuće koja zapošljava skoro 1.300 radnika u Kotor Varošu i Kneževu i ima vlastiti brend namjenske obuće. Iako ne zavisi od lon poslova, Bubić priznaje da ni njegovom preduzeću neće biti lako da pregura krizu.

-Mi veliki se nekako borimo, ali na knap smo, dok će male firme sigurno morati da otpuštaju radnike – kaže Bubić.

Kako ističu ekonomisti, glavni problem kožarske, tekstilne i obućarske industrije u BiH je upravo taj što se čitava ova privredna grada oslanja na lon poslove, odnosno što rade kao „najamnici“ za prestižne strane brendove, koji kupe kajmak.

Tekstilna i kožarska industrija u BiH je masovna, ali prilično nekonkurentna, pogotovo za jednu evropsku zemlju, smatraju eksperti. Mnoge razvojne šanse su propuštene.

– Odgovornost je na domaćim kompanijama, što su propustile priliku da razviju vlastite brendove – rekao je nedavno ekonomista Igor Kavran za federalne medije.

Za platu ne mogu kupiti cipele koje prave

On je podsjetio da je BiH kvalitetom proizvodnje konkurentna u evropskoj tekstilnoj industriji, ali da se taj kvalitet nije odrazio na plate radnika.

-Cijena para obuće jednog brenda, proizvedenog u Bosni i Hercegovini, često je viša od plate radnika koji ga je napravio – rekao je Kavran.

Ekonomski eksperti upozoravaju da jeftina radna snaga ne smije biti presudna prednost BiH, jer uvijek ima i jeftinije: na primjer u Bangladešu, gdje su plate znatno manje, a broj kvalitetnih radnika ogroman.

Poslodavci i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH se žale da su ima narudžbe smanjene za oko 30 odsto i da je veliko pitanje kako sačuvati radna mjesta u takvim uslovima.

Samo u posljednja tri mjeseca Federacija BiH je ostala bez nekoliko stotina radnih mjesta u tekstilnoj industriji.

Tako je „Prevent“ grupacija otpustila nekoliko desetina radnika u pogonima u Bužimu i Visokom, a gorku sudbinu je doživjelo i 52 radnika kompanije „Alma Ras“ iz Bosanskog Petrovca.

Švedska kompanija “Kavat“ je u Novom Travniku nedavno otpustila 90 radnika, jer su izgubili kupca koji je uzimao 80 odsto njihove proizvodnje.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti