29 C
Tešanj
Petak, 12 Jula, 2024

Radnici iz Bangladeša rade na građevini u Bosni i Hercegovini za 1.200 KM: “Ovdje je sve dobro. Dobre plate, dobra firma”

U BiH trenutno živi i radi više od 300 radnika iz Bangladeša, a prema najnovijim najavama, uskoro će ih biti još najmanje toliko.

Oni su u BiH stigli u potrazi za boljim životom i uglavnom su angažovani u građevinskim firmamam, a s njima su zadovoljni i poslodavci koji ističu zadovoljstvo njihovim zalaganjem i prilagođavanjem životu u našoj zemlji.

Procjenjuje se da će u ovoj godini još nekoliko stotina radnika iz Bangladeša doći da radi u bh. firmama.

Muhamed Patoari je prije dvije i po godine došao iz Bangladeša i prvi posao dobio u jednoj firmi iz Kalesije. Već 13 mjeseci je radnik građevinske firme iz Čelića, zajedno sa još 15 svojih zemljaka. Njegove kolege, lokalni radnici ove firme, hvale ga kao vrijednog radnika i ističu da vrlo brzo uči naš jezik.

“U Bangladešu živi 180 miliona ljudi. Ovdje je dobro, dobre plate, dobra firma, sve je dobro ovdje”, kaže Muhamed Patoari iz Bangladeša za BHRT.

Muhamedov zemljak, Husein Šabur, ističe zadovoljstvo uslovima rada i plaćom koja je trenutno oko 1.200 KM. Za isti posao u Bangladešu bio bi plaćen tri puta manje.

Radnicima iz Bangladeša besplatno su osigurani stan i hrana, a imaju isti radni status kao i domaći radnici.

Lokalni radnici ove firme, koji su uglavnom mještani Koraja i Čelića, svjesni su nove realnosti da će narednih godina, zbog masovnog odlaska naših radnika prema zemljema zapadne Evrope, sve više radnika iz dalekog istoka biti u domaćim firmama.

“Dok sam bio mlađi išao sam po svijetu, hodao, radio. Meni je normalno da dođe stranac kod nas da radi, jer i ja sam bio stranac, na primjer u Njemačkoj i Austriji. Ali, uglavnom uklapaju se dobro, rade dobro”, kaže Izet Horozović, radnik građevinske firme iz Čelića.

Iskustva poslodavaca sa stranim radnicima su različita, u zavisnosti iz koje zemlje ti radnici dolaze, a sa radnicima iz Bangladeša su pozitivna.

“Mi bismo čak i preporučili radnike koji dolaze iz Bangladeša jer su odgovorni i snalažljivi. Vrlo brzo uče naš jezik, naše običaje i brzo se prilagođavaju da rade zajedno sa našim uposlenicima”, ističe Jasmin Čeliković, pravnik u građevinskoj firmi iz Čelića.

Građevinske kompanije sa područja sjeveroistočne Bosne imaju sve više ugovorenih poslova, ali i sve izraženiji problem sa radnom snagom koju ne mogu naći na lokalnim berzama rada, prenosi Source.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti