15.1 C
Tešanj
Utorak, 5 Marta, 2024

Radnik s posla otišao dvije minute ranije, šef ga dočekao na parkingu i otpustio

Kako pišu austrijski mediji, uposlenik je radio kao inžinjer prodaje za visokotehnološku kompaniju. Budući da je više puta bio angažovan i za tehničku podršku, jedva da mu je ostalo vremena za njegov stvarnu zadaću, odnosno, brigu o klijentima.

Na problem je upozorio šefa kompanije, no rečeno mu je da može raditi i prekovremeno, a ako to ne uspije, na svoje klijente može paziti u slobodno vrijeme. Deset sati prekovremenog mjesečno ionako je “normalno”.

Do tada je, međutim, uposlenik već odradio više od 130 sati prekovremenog rada. Kada je isti dan, na kraju uobičajenog radnog vremena u kompaniji, uposlenik otišao u kupovinu u najbliži supermarket, na parkiralištu ga je dočekao šef koji ga je na mjestu obavijestio o otkazu uz obrazloženje da se s posla odjavio već u 16:28, dakle 2 minute prerano.

Povrh toga, direktor kompanije zahtijevao je hitan povrat ključa od službenog automobila. Nije se obazirao na uposlenikove riječi da u vozilu još ima ličnih stvari.

Bez automobila i bez centa da kupi barem autobusku kartu, potpuno zbunjeni uposlenik morao je sat i pol čekati da ga njegova djevojka dođe pokupiti. Odmah je kontaktirao Radničku komoru u Bečkom Novom Mjestu. Međutim, intervencija kod poslodavca zbog neopravdanog otkaza nije uspjela. Kompanija je čak uložila prigovor na intervencijsko pismo.

Tako je slučaj završio pred radnim i socijalnim sudom, za šta je AK Donja Austrija dao muškarcu besplatnu pravnu zaštitu da podnese tužbu protiv otkaza, prenosi Source.

“Preplata kolektivnog ugovora nije karta koja omogućava da se može slobodno raspolagati uposlenicima. S platom je nadoknađeno samo šest prekovremenih sati mjesečno”, kaže predsjednik AK Donja Austrija i predsjednik ÖGB Donja Austrija Markus Wieser.

Tek prije usmene rasprave direktor je shvatio da gubi spor sa svojim stavom. Zato se obvezao platiti zaostali prekovremeni rad i otpremninu od 8.370 eura koja je tražena kao posljedica neopravdanog otkaza, piše Fenix Magazin.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti