16.2 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Radovi u vrtu: Šta sijemo i sadimo u septembru?

Na pragu smo jeseni, a septembar je mjesec u kome se odigravaju brojni poljoprivredni radovi, od obrade zemlje, sjetve do berbe. U prvom dijelu još stignemo posaditi jagode.

Sada se siju i sade razne vrste jesenskog i zimskog povrća. Intenzivna je berba i sakupljanje plodova voća i povrća, traju pripreme za njihovo skladištenje. Zaokupljeni smo radovima oko zimnice, pripremaju se razne salate, pekmezi, marmelade, sokovi, kompoti, ajvar, želei i drugi recepti.

U zatvorenom prostoru, plastenicima i staklenicima, obavlja se berba, uklanjaju se biljni ostaci, na otvorenom se obavlja obrada zemljišta. Pred nama je sjetva raznih vrsta povrća, ali i ratarskih kultura. Za većinu voćnih vrsta pričekajmo sa sadnjom, jer je još rano, piše Agroklub.

Šta sijemo i sadimo?

Osim povrća sada je vrijeme sjetve i sadnje raznog ljekovitog i začinskog bilja, ali i cvijeća. U bašti će odličan izbor biti: rabarbara, špinat, zelena salata, matovilac, rikola, razne azijske salate, rotkvica, repa, daikon, rotkva, blitva, kineski kupus, karfiol, pak čoi, cikorija, peršin, ljubičasti brokoli i druge vrste.

Birajte jesenje i zimske sorte koje bolje podnose nižu temperaturu. Za neke vrste karakteristično je da u ovakvim uslovima brzo rastu i da im je vegetacija kratka. Takve su rotkvice, repa, ali i cikla, keleraba.

Kraj septembra je odličan za sjetvu luka majskog srebrenca. Zeleno, lisnato povrće koje smo posadili krajem avgusta može otići u sjeme, ali je u septembru ta briga svedena na minimum. Dani su sve kraći. Sada posijan neven će vas iznenaditi ranim cvjetanjem na proljeće, kao i nigela, ukrasni mak, različak i mnoge druge ukrasne vrste. Sije se kamilica.

Sjetva u plasteniku

U plastenicima se najčešće siju zelena salata, špinat. Budite oprezni sa zalijevanjem. Temperature nisu više tako visoke, biljke će manje gubiti vodu, zbog toga je potrebno da smanjite količinu vode za zalijevanje. Razne vrste kelja mogu prezimiti zimu i krenuti sa vegetacijom veoma rano u proljeće.

Ako još niste izvadili krompir, sada je zadnji trenutak. Glavice kupusa i kelj mogu ostati na njivi. Postavljanjem agrotekstila možemo zaštiti biljke i produžiti berbu. Kelju pupčaru prikratite vrh kako bi se male glavice što bolje razvile.

Ne zaboravite posijati pokrovne biljke. Gorušica se može koristiti i kao biljka za zeleni malč, dok su njeni mladi listovi cijenjeni u gastronomiji. Za poboljšanje zemljišta biće odlični facelija, poljski grašak, ali i žitarice.

Izvor: bosnainfo.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti