37.2 C
Tešanj
Petak, 12 Jula, 2024

Ramiz Mervan, predstavnik otpuštenih radnika: Hrvatska nas je oštetila za oko dvije milijarde maraka

Predsjednik Upravnog odbora udruženja “Ugor” iz Jelaha, Ramiz Mervan, kazao je u izjavi za Faktor.ba da su i do sada institucije vlasti BiH pokušavale uraditi nešto na rješavanju njihovog problema, ali nije bilo nikakvih rezultata.

– Zbog toga bih prvo želio da vidim da li će i nova odluka Vijeća ministara donijeti neke rezultate prije nego što dam bilo kakvu ocjenu – kazao je Mervan.

Ovo udruženje, zajedno sa sličnim udruženjem iz Banje Luke, okuplja radnike iz BiH koji su radili u Hrvatskoj, a koji su devedesetih godina 20. vijeka dobili otkaze bez mogućnosti ostvarivanja bilo kakvih prava. Na ovaj način ukupno je oštećeno oko 60.000 radnika iz BiH.

– Radi se o iznosu od oko dvije milijarde maraka, za koliko su oštećeni naši radnici, koji sada žive u bijedi, a neki od njih su u međuvremenu i umrli, a da nisu ostvarili svoja prava. Neki od otpuštenih radnika su i pokretali tužbe pred hrvatskim sudovima, ali su sve odbijane – kazao je Mervan.

Podsjećamo da je Vijeće ministara zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da u bilateralnim razgovorima sa nadležnim institucijama u Hrvatskoj pokuša konačno riješiti problem ovih ljudi.

(A. Šarenkapa/Faktor.ba)

Povezane vijesti

Najnovije vijesti