26.3 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Raskrsnica u Jelahu

Na magistralnom putu Doboj – Teslić najveće saobraćajne gužve stvaraju se u Jelahu. Ovaj problem posebno je izražen na raskrsnici u samom centru. Mještani od predstavnika lokalne vlasti godinama očekuju da riješi ovaj problem.

Saobraćajni haos

Kroz izuzetno prometnu raskrsnicu u Jelahu dnevno prođe više od 12. 000 automobila, kombija, kamiona… Semafori koji bi regulisali saobraćaj ne postoje, pa vozači često gube strpljenje čekajući svoj red. Evo šta kažu neki od vozača s kojima smo razgovarali na jelaškoj raskrsici:

“Najteže se uključiti u saobraćaj. Problem predstavlja što prilikom uključenja moramo paziti na tri strane, i uz sve to ovuda se brzo i vozi”

“Treba mi 20 minuta dok izađem ili moram biti bezobrazan k’o što ću to i sada uraditi”.

“Svaki dan gužva, nije riješen taj urbanizam kako treba.”

U sezoni godišnjih odmora i tokom praznika ovdje vlada pravi saobraćajni haos.

Okruženi trgovinama i ugostiteljskim objektima u Jelahu se ukrštavaju magistralni i takođe frekventni regionalni putevi na kojima manjka i saobraćajne kulture. Sekretar MZ Jelah Emir Kotorić kaže da saobraćajne nesreće nisu rijetkost na ovom mjestu.

“Na ovoj raskrsnici mi praktično imamo svaki dan udes sa lakšim ili težim posljedicama, sa manjom ili većom štetom. Pješaci stradaju takođe na pješačkim prelazima. Ovaj dio magistralnog puta zaista je jedno veliko opterećenje za stanovnike Jelaha,” govori Kotorić.

Nedostatak interesovanja

Zbog različitih nadležnosti predstavnici Direkcije cesta Federacije, Ministarstva za promet ZDK i Opštine Tešanj potpisali su prije godinu i po dana protokol o međusobnim obavezama i zadacima. Međutim, u tom dokumentu nisu navedeni rokovi kada bi trebalo da počnu, odnosno budu završeni rekonstrukcija raskrsnice i postavljanje semafora. Predsjednik MZ Jelah Senad Subašić smatra da Općina Tešanj “nije zainteresovana za realizaciju infrastukturnih projekata u Jelahu.”

“Ovdje nema volje da se to uradi. Na području općine Tesanj je toliko projekata urađeno koji se tiče rješavanja saobraćajne infrastructure, tako da sada imate u Tesnju semafore koji stoji bez ikakve svrhe. Kružni tok za Bukvu je apolutno trbalo uraditi, ali prioritet svih prioriteta na općini Tesanj, pa i regiji ovog dijela BiH je raskrsnica u Jelahu,” kaže Subašić.

Semaforizacija – moguće rješenje

Nadležni u Općini Tešanj tvrde da ne sjede skrštenih ruku.

“Nakon nepune tri godine rada na projektovanju i dobivanju saglasnosti svih zainteresovanih i nadležnih strana u pogledu rješavanja raskrsnice Jelah, Općina Tešanj je konačno dobila saglasnost na izvedbenu projeknu dokumentaciju. Iako nije prihvaćen zahtjev Općine Tešanj za kružnim tokom, odobren je projekat semaforizacije i uređenja raskrsnice čime su se konačno stekli uslovi za izdavanje građevinske dozvole. Sada je realno očekivati da Federalna i Kantonalna direkcija cesta preuzmu svoju obavezu finansiranja izgradnje raskrsnice kako je dogovoreno početkom 2010. godine”, objavila je početkom novembra Općina Tešanj.

“JP Ceste Federacije BiH spremno je da sufinansira rekonstrukciju i semaforizaciju raskrsnice u Jelahu nakon usvajanja neophodne projektne dokumentacije”, navodi se u dopisu ovog preduzeća koji je stigao na adresu MZ Jelah.

U ovom trenutku teško je prognozirati hoće li rekonstrukcija raskrsnice i postavljanje semafora biti urađeni tokom naredne građevinske sezone.

Rješavanje saobraćajnog haosa u Jelahu bilo je predviđeno i regulacionim planom koji je još 2003. godine usvojila Općina Tesanj, ali konkretni rezultati su do danas izostali. U blizini raskrsnice je osnovna škola koju pohađa 800 đaka. Postavljanje semafora išlo bi i njima u prilog, kao i drugim pješacima u naselju u kojem živi oko 7000 ljudi.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti