17.6 C
Tešanj
Nedjelja, 16 Juna, 2024

Realna cijena za tonu peleta do 450 KM: Inspekcija utvrdila da su prodavci nerealno podigli cijene

Realna cijena za tonu peleta u Federaciji BiH /FBiH/ trebalo bi da bude od 400 do 450 KM, a za metar kubni iscijepanog ogrevnog drveta od 100 do 120 KM.

Ovo je rečeno na sastanku federalnog ministra trgovine Zlatana Vujanovića sa predstavnicima Privredne komore i privrednika, direktorom Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisom Ajdinovićem i glavnim federalnim tržišnim inspektorom Elmirom Ramićem, saopšteno je iz federalne Vlade.

Rast cijena energenata dovodi potrošače u vrlo nezavidan položaj, a cilj Vlade je da zaštiti domaće tržište i obezbijedi dovoljne količine peleta i ogrevnog drveta po ekonomsko prihvatljivim cijenama.

Na sastanku je istaknuto da je poslije inspekcijskog nadzora utvrđeno da su proizvođači i prodavci peleta i ogrevnog drveta, koristeći novonastalu situaciju opšteg povećanja cijena robe i usluga, nerealno visoko podigli cijene.

Zatraženo je da se izvrši neophodna koordinacija sa relevatnim poslovnim subjektima za racionalizovanje troškova poslovanja radi snižavanja maloprodajnih cijena peleta i ogrevnog drveta, a ako izostane volja poslovnih subjekata Vladi će biti predloženo da preduzme i inicira mjere zaštite ekonomskih i potrošačkih interesa građana, ne isključujući i najrestriktivnije mjere, piše glas regije.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti