13.4 C
Tešanj
Nedjelja, 19 Maja, 2024

Recept za kisele paprike punjene kupusom

Među omiljenom zimnicom svoje mjesto su osigurale paprike punjene kupusom.

Za ovu tradicionalnu, fermentiranu salatu biće vam potrebno kvalitetno povrće, so i voda, savjetuje Agroklub.

Staklene tegle ili plastičnu posudu dobro operite, kao i poklopce.

Sastojci

  • 3 do 4 kilograma kupusa
    Oko 5,5 kg paprika babura ili paradajzuša srednje veličine
    So za solenje,
    5 litara vode i 150 g soli za presolac

Priprema

Glavice kupusa očistite od vanjskog oštećenog lista i odsijecite dio korijena. Isijecite ga sitno kao kada pravite ribanac.

Nariban kupus posolite manjom količinom soli, oko dvije kašike, rukama izmiješajte i izgnječite. Ostavite ga sljedećih sat vremena kako bi postao mekaniji i pustio svoj sok.

Plodove paprike koji su čvrsti i zdravi očistimo od peteljke i unutrašnjeg sadržaja. Operemo ih i poredamo na ubrus ili krpu sa otvorom okrenutim na dno kako bi se ocijedile i prosušile. Unutrašnjost paprike samo malo posolite, natrljajte, da i one postanu mekše.

Punite ih kupusom. Napunjene redajte u staklenu teglu ili plastičnu kantu. Ako vam ostane kupusa slobodno ga poredajte po paprikama, ali na vrhu moraju biti paprike.

Presolac napravite od vode i soli. Sve dobro izmiješajte kako bi se so rastvorila. Prelijte ga preko punjenih paprika koje moraju biti potpuno u slanom rastvoru.

Na vrh stavite plastičnu rešetku i opteretite da biste ih spriječili da isplivaju. Poslije dvije sedmice završiće se proces kiseljenja i ova zdrava, fermentirana zimnica je spremna za jelo, pišu Nezavisne novine.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti