1.1 C
Tešanj
Nedjelja, 3 Decembra, 2023

Recept za kisele paprike punjene kupusom

Među omiljenom zimnicom svoje mjesto su osigurale paprike punjene kupusom.

Za ovu tradicionalnu, fermentiranu salatu biće vam potrebno kvalitetno povrće, so i voda, savjetuje Agroklub.

Staklene tegle ili plastičnu posudu dobro operite, kao i poklopce.

Sastojci

  • 3 do 4 kilograma kupusa
    Oko 5,5 kg paprika babura ili paradajzuša srednje veličine
    So za solenje,
    5 litara vode i 150 g soli za presolac

Priprema

Glavice kupusa očistite od vanjskog oštećenog lista i odsijecite dio korijena. Isijecite ga sitno kao kada pravite ribanac.

Nariban kupus posolite manjom količinom soli, oko dvije kašike, rukama izmiješajte i izgnječite. Ostavite ga sljedećih sat vremena kako bi postao mekaniji i pustio svoj sok.

Plodove paprike koji su čvrsti i zdravi očistimo od peteljke i unutrašnjeg sadržaja. Operemo ih i poredamo na ubrus ili krpu sa otvorom okrenutim na dno kako bi se ocijedile i prosušile. Unutrašnjost paprike samo malo posolite, natrljajte, da i one postanu mekše.

Punite ih kupusom. Napunjene redajte u staklenu teglu ili plastičnu kantu. Ako vam ostane kupusa slobodno ga poredajte po paprikama, ali na vrhu moraju biti paprike.

Presolac napravite od vode i soli. Sve dobro izmiješajte kako bi se so rastvorila. Prelijte ga preko punjenih paprika koje moraju biti potpuno u slanom rastvoru.

Na vrh stavite plastičnu rešetku i opteretite da biste ih spriječili da isplivaju. Poslije dvije sedmice završiće se proces kiseljenja i ova zdrava, fermentirana zimnica je spremna za jelo, pišu Nezavisne novine.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti