20 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

Redovi ispred Sberbanke u Tešnju. Oglasili se iz banke

Sberbank BH posluje uobičajeno, pružajući sve proizvode i usluge svim svojim klijentima, saopćili su iz ove banke na brojne upite građana i medija.

Sberbank BH je dio Grupacije Sberbank Europe – evropske finansijske institucije s evropskom bankarskom licencom”, navodi se.

Sberbank BH posluje na lokalnom tržištu, prvenstveno je na usluzi klijentima u Bosni i Hercegovini, pod regulativom i nadzorom Agencije za Bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine, navode oni.

Na naš upit kažu kako klijenti banke, fizička i pravna lica, imaju potpun pristup svim svojim transakcijskim računima.

“Također, klijenti banke imaju nesmetan pristup bankomatima, mobilnom i internet bankarstvu. Sberbank Europe je evropska finansijska institucija sa evropskom bankarskom licencom, koja posluje na evropskim tržištima i koju reguliraju kako nacionalni tako i EU regulatori, pružajući usluge prvenstveno klijentima u centralnoj i istočnoj Evropi, Austriji i Njemačkoj”, kažu oni.

Navode kako je 24. februara 2022. godine, Ured za kontrolu strane imovine Sjedinjenih Američkih Država (OFAC) uveo sankcije finansijskim institucijama u ruskom vlasništvu, uključujući Sberbanku Rusije i njene međunarodne podružnice.

“Sankcije ograničavaju plaćanja u američkim dolarima putem Sberbanke i njenih podružnica. Više od 99 posto svih transakcija Sberbank BH i njenih klijenata obavlja se u eurima ili konvertibilnim markama pa odluke imaju zanemariv utjecaj na poslovanje banke”, zaključuju oni.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti