17.6 C
Tešanj
Nedjelja, 16 Juna, 2024

Rendgen-tehničar premašio stotu

Hasan Čorić vitalan je i druželjubiv. Dva puta se ženio, a za današnje žene kaže “tu su samo zbog džepa”

Hasan Čorić, koji je nedavno proslavio stoti rođendan, vjerovatno je najstariji Zeničanin.

Čovjek koji je zaradio penziju radeći kao rendgenski tehničar u zeničkoj bolnici, vedrog je duha, vitalan i druželjubiv. Uvijek obrijan, uredan, sređen…

Obradovao se poklonu koji mu je jučer uručila Dubravka Akvić u ime mjesnog ogranka Udruženja penzionera grada Zenice iz naselja Mokušnice, a povodom 25. oktobra – Dana penzionera FBiH.

Hasan Čorić rođen je 17. jula 1916. u Jelahu, a u ličnu kartu mu je upisan 8. oktobar 1916. kao datum rođenja. Jednostavno, u to doba se, pojasnio je, dva puta godišnje upisivalo u matične knjige rođenih, a otac ga je tako prijavio.

Živi sam u stanu. Pokretan je i kao vjernik svakodnevno ide u džamiju. Prije bi klanjao svih pet vakata, a sada ide redovno na podne i džuma-namaz petkom. Ispostio je ove godine i ramazan. Objasnio nam je da ima tri kćerke koje su udate i žive odvojeno u Zenici. Obiđu ga i budu tu kada zatreba i one i unuci i praunuci, kojih je priznao da ne zna ni koliko ima (najstariji praunuk ima 35 godina; op.a.), ali je, veli, drugačije kada nemaš ženu “da ti čuvaš nju, a ona tebe”.

Imao je dvije supruge koje su umrle. Sa Fazilom s kojom je i dobio tri kćerke, bio je u braku 52 godine, a sa Džemilom koja je preminula početkom 2011. bio je u braku 13 godina. Priznao je da su mu kćerke predlagale da se ponovo oženi. Nije pristao. Razlog je taj što “nije više kao prije, da dođe žena da služi u ime sevapa, već dođe zbog džepa, da te oguli i ode dalje”.

– Radio sam u Sarajevu u Vrazovoj ulici, kao rendgen-tehničar. Odatle sam dragovoljno preselio u Zenicu da organiziram mjesto gdje će se snimati rendgenom da ljudi više ne moraju ići zbog toga u Sarajevo. Bilo je to 1948. Radilo se u staroj bolnici. Nova bolnica je otvorena 1959, a ja sam dobio zadatak da vodim odjeljenje dok ne dođe školovan ljekar rendgenolog, prisjetio se Hasan.

Akvić je rekla kako je osim Hasana, paket dobila i Sadija Škapurović rođena 1927, koja je nepokretna, a koja živi u istoj zgradi kao i Čorić, na adresi Mokušnice 9 i 9A.

Oslobođenje.ba/Mirza DAJIĆ

Povezane vijesti

Najnovije vijesti