25.8 C
Tešanj
Utorak, 16 Aprila, 2024

Respiratori “Srebrene maline” stigli u Tešanj

Kineski respiratori koje je u Bosnu i Hercegovinu uvezla “Srebrena malina” stigli su i u Zeničko-dobojski kanton. Oni još uvijek nisu u upotrebi te se u narednim danima očekuje verifikacija uređaja od firme Verlab.

Šesnaest respiratora dodijeljeno je Kantonalnoj bolnici u Zenici te Općoj bolnici u Tešnju, a kako je potvrđeno za Klix.ba, oni još uvijek nisu u upotrebi te se očekuje verifikacija od firme Verlab kako bi bilo poznato da li su namijenjeni za upotrebu na odjelima intenzivne njege ili se radi o transportnim respiratorima.

U razgovoru za Klix.ba ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić je kazao da će respiratori u svakom slučaju biti iskorišteni.

“Kantonalna bolnica u Zenici dobila je 12 respiratora, dok je Opća bolnica u Tešnju dobila četiri respiratora. Oni će biti u upotrebi kada se završi verifikacija uređaja. Ako budu invazivni, bit će korišteni u bolnicama, a ako budu transportni, po odluci Kriznog štaba bit će dodijeljeni Domovima zdravlja”, kazao je Jupić.

Klix.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti