17 C
Tešanj
Petak, 24 Maja, 2024

Rijeka Bosna dosegla kritičnih 500 cm

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici mjereno u 23:00 je 500 cm, što je u porastu za 30 cm, u odnosu na zadnje mjerenje i još uvijek raste. Više se ne vidi mjerni instrument na mjernom mjestu u Zenici. Procjenjuje se da će rijeka Bosna dostići do sada nezabilježeni vodostaj.

Najteže je stanje u općinama Zenica, Olovo, Maglaj, Zavidovići, Doboj-jug, Kakanj, gdje se krenulo sa evakuacijom stanovništva.

Građanima se preporučuje poduzimanje preventivnih mjera u cilju provođenja lične i uzajamne zaštite. Preporuka je da se iz podrumskih i prizemnih prostorija na višu etažu podigne vrijednija imovina, te da se u slučaju plavljenja isključe elektr instalacije, a neophodne namirnice i prvu pomoć obavezno trebaju ponijeti sa sobom, mobilni uređaj sa punjačem, radioprijemnik i druge stvari neophodne za život, saopćio je Federalni operativni centar civilne zaštite.

Upozorava se stanovništvo koje živi ili se kreće u blizini svih vodenih tokova naročito pored rijeka i većih potoka da obrati pažnju na svoju sigurnost prilikom kretanja uz vodene tokove.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti