Rijeka Usora se oporavlja nakon eko incidenta

Rijeka Usora se oporavlja nakon eko incidenta

244
0
PODIJELI

Nakon što smo dobili veliki broj mailova i upita o stanju rijeke Usore nakon velikog ekološkog incidenta odgovor smo pronašli u ribarskim krugovima. Stoga smo kontaktirali čovjeka koji svaki tren svoga vremena provodi na rijeci Usori Festu Vahida.

 

“Usora je trenutno u “boljem” stanju samo zato što je u međuvremenu padala kiša a i temperature su niže. Šta je suština? Ljetošnje trovanje ribe ne treba posmatrati kao incident. Naime, ispuštanje štetnih materija iz ispusta kod Dević tekstila se vrši bukvalno svaki dan! Jedino od dnevnog tehnološkog rasporeda ovisi da li ćemo biti počašćeni crnom ili nekom drugom bojom otpadnih i štetnih voda.

I pored te činjenice, koje su svjesni predstavnici inspekcije u Tesliću i Banja Luci, neće biti nikakvih pravnih posljedica po “uzročnika” iz dva razloga. Inspekcija nije ni utvrdila koja štetna materija je uzrokovala pomor ribe, pa onda se nije ni upuštala u daljnje istražne radnje s ciljem identifikacije zagađivača. I drugo, mnogo važnije, aktuelna teslićka vlast u prvi plan stavlja interese u oblasti zapošljavanja. Što će reći da trenutno neće insistirati na sankcionisanju zagađiača. Usput. Dević tekstil je po nalogu republičke inspekcije započeo izgradnju pogona za prečišćavanje otpadnih voda. Ali samo započeo i stao. Ukupna investicija je oko milion KM..

U ovom kontekstu, na znanje, budući projekat prečišćavanja kanalizacionih i površinskih voda na teslićkom području neće obuhvatati prečišćavanje industrijskih otpadnih voda. To i dalje ostaje obaveza privrednika pojedinačno. Federalna Agencija za vode, sliv rijeke Save, i federalna inspekcija nemaju nikakvu nadležnost za sankcionisanje uzročnika trovanja u drugom entitetu. Jedino pozitivno u ovoj priči je što je voda testirana u nekoliko navrata i prema tome je u granicama “dopuštenih štetnih vrijednosti”! U prevodu, ispravna za ljudsku upotrebu uz hemijski tretman. Inače, aktivnosti u pravcu zaštite daljnje devastacije korita rijeke Usore i vode se ne prekidaju. Iskreno, borba je nevjerovatno teška. Ne gledamo na Usoru iz istog ugla. Neko je doživljava kao dio svoje mladosti a neko kao mogućnost zarade, a trećima je svejedno i za prvog i za drugog…

Ipak, ima nagovještaja da dobijemo odobrenje za postavljanje pragova u koritu Usore, a što je opet povezano sa tezom da je izdašnost vodoizvorišta direktno povezana sa koritom Usore. A ta teza se upravo provjerava u Jelah Polju istražnim bušotinama. Proces koji teče. Vjeruj u dobre namjere. Istrajat ćemo….

Postoji kritična masa ljudi sa vizijom i poštenim namjerama u interesu budućih generacija. Brzina realizacije će ovisiti i o lokalnim izborima. Nažalost, tako je.”

Jelah.info

NEMA KOMENTARA