23 C
Tešanj
Četvrtak, 18 Jula, 2024

Rijekom Tešanjkom teče krv

U sjeni velike ekološke katastrofe u rijeci Usori, slično se događa i na rijeci Tešanjki. Već nekoliko godina stanovnici naselja pored rijeke Tešanjke Bukva, Medakovo, Novo Selo i Čifluk u općini Tešanj upozoravaju nadležne da se iz proizvodnih pogona u Industrijskoj zoni u Bukvi u rijeku ispuštaju štetne tvari.  

Ovih dana neugodan miris i crveno obojena rijeka dodatno su uznemirili stanovnike koji su zatražili odlučniju akciju nadležnih s obzirom na to da rijeka protječe i pored škole.

– Ovo treba konačno spriječiti. Krv teče non-stop. Naša djeca tu hodaju, igraju se. Ja ne znam više, ovo je katastrofa – kaže Admir Dugalić iz Medakova.

Smail Hasanbašić iz Čifluka nam je rekao da industrija iz Bukve povremeno rječicu oboji u bijelo. U posljednje vrijeme najčešće je crvena i širi neprijatan miris.

– Ovo smeta već nekoliko godina. Problem je u ovoj rijeci, što smrdi i nanosi štetu. Evo, ja sam jutros došao ovdje i nisam mogao biti tu od smrada – kaže Hasanbašić.

U Općini ističu da su s potencijalnim zagađivačima obavili razgovore te da komunalni redar i vodni inspektor obavljaju stalni nadzor.

– O svemu ovome obaviještena je Federalna uprava za inspekcijske poslove i Agencija za vode sliva rijeke Save da bi se kvalitetnom analizom otkrili počinioci i spriječilo daljnje zagađenje – kaže Edina Kadušić, portparol Općine Tešanj.

Dnevni Avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti