20.5 C
Tešanj
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Robotičari iz BiH prvi u svijetu: Profesor digao kredit da odu na takmičenje

Tim mladih robotičara iz BiH osvojio je 1. mjesto na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi. Iza uspjeha ovog vrijednog i najboljeg tima u svijetu u oblasti robotike ne stoji ničija podrška niti finansijska pomoć. Od prostorija, interneta pa svega ostalog potrebnog za jedno svjetsko takmičenje ovi mladi ljudi osigurali su vlastitim sredstvima te uz kreditno zaduženje. Svjetski prvaci u robotici bili su gosti Novog dana na N1 televiziji.

Riječ je o srednjoškolcima, mladim ljudima iz nekoliko bh. gradova. Profesor Anes Hadžiomerović koji je ujedno bio i mentor na ovom projektu, pojasnio je kako je on zapravo počeo, ali i trajao.

“Pretprošle godine Cerit je potpisao ugovore sa 17 srednjih škola iz pet bh. gradova i vršili su edukacije sa profesorima i učenicima. Održano je i takmičenje iz kojeg su uzeti najbolji učenici da predstavljaju robotičku reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Nažalost, robotička konferencija, koja je prvi put održana 2019. godine, bila je online, jer je bilo planirano da prikažemo naše robote pa je to bilo čudno raditi putem slideova, ali smo tako bili prinuđeni raditi”, naveo je

“BiH je pobijedila mnogo ‘jače’ države”

Lejla Nuhić, učenica Druge gimnazije Mostar kazala nam je da je njen tim od početka bio prvi na olimpijadi, ali da nije bila u potpunosti uvjerena da će ostati na tom mjestu do samog kraja jer je, kako kaže, bilo mnogo timova iz mnogo “jačih” država.

“Bili su predstavnici Japana, Amerike i mislili smo da ćemo ‘pasti’, ali i mi smo se iznenadili”, navela je Lejla.

Rad, trud i disciplina, to su bile osobine koje je ovaj tim doveo do prvog mjesta, priča dalje učenica Fatima Sudran.

“Mi smo uvijek i konstantno provjeravali, gledali rokove, nismo nijedan zadatak propustili niti jedan rok prekršili. Radili smo i u jedan sat iza ponoći, pisali smo dokumentaciju i izvršavali zadatke”, kazala je Fatima.

Brojni zadaci su bili pred timom

Dakle, zadatak nije bio samo dizajniranje i stvaranje robota, pa je tako učenik Luka Jurković pojasnio da su u gore navedenoj dokumentaciji trebali navesti sve bitne informacije poput fotografija robota, koji su dijelovi korišteni, kodovi.

“Tu je bio i video koji je trebao upotpuniti zadatak jer je takmičenje bilo online, a na neki način smo im morali dokazati da smo ga uspješno obavili”, naglasio je Luka.

“Za četiri robota koje je ovaj tim sastavio, date su sve potrebne smjernice”, navodi dalje mentor Hadžiomerović. Kako kaže, svaka zemlja je imala smjernicu da sastavi robota koji će se podići na platformu od otprilike 70 centimetara.

“Drugog robota koji će dići flašu od pola litra na visinu od 30 centimetara. Trećeg robota koji radi poput samostrijela da ispaljuje lopticu na udaljenosti od 3,5 metra na visinu od 1,5 metra. Četvrti se trebao potpuno automatizovano kretati po zadanoj putanji. Dobra stvar je što su sve zemlje mogle koristiti istu opremu i u tome su se naši učenici dokazali da su bolji od ostatka svijeta jer smo imali iste uslove. Međutim, u druga dva projekta nam je bilo dozvoljeno da koristimo više opreme i mi smo se odlučili za sistem pametnog navodnjavanja i prikupljanja vode iz vlažnosti zraka, što smo radili u alijansi sa timom iz Kazahstana. I tu je naš ponos Cube set kocka, nanosatelit koji smo trebali slati na nekih 30 do 40 kilometara u niži sloj atmosfere”, ispričao je Hadžiomerović.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti