22 C
Tešanj
Subota, 22 Juna, 2024

Roditelji djece iz Vrbanjaca spremna djecu upisati u jelašku školu

Umjesto u školskim klupama, djeca bošnjačke nacionalnosti iz mjesne zajednice Vrbanjci, općtina Kotor Varoš, koji pohađaju područnu Osnovnu školu “Sveti Sava” ostala su u svojim kućama, prenosi agencija Anadolija.

Pred školom su se jutros umjesto djece okupili njihovi roditelji koji su saopćili da će djeca bojkotovati početak nastave zbog činjenice da se Ministarstvo prosvjete RS oglušilo na njihov zahtjev za uvođenje grupe nacionalnih predmeta uključujući i bosanski jezik.

„Ako nam to ne bude omogućeno u Ministarstvu prosvjete RS, mi ćemo djecu upisati u školu u Jelahu u Federaciji BiH iako je za nas to najgora solucija. Čemu povratak i sve ako su nama i našoj djeci ugrožena temeljna ljudska prava“, kazao je jedan od roditelja Ahmet Ramulj.

Pohađanje nastave iz grupe nacionalnih predmeta zagarantovano je ustavom i zakonima. No, ove godine će na području opštine Prijedor, u entitetu Republika Srpska, to pravo imati samo učenici u mjesnim zajednicama Kozarac i Mataruško Brdo, pojedine škole na području Teslića , te u Srebrenci.

Jelah.info

Povezane vijesti

Najnovije vijesti