13.4 C
Tešanj
Nedjelja, 19 Maja, 2024

Roštilj u BiH nikada nije bio skuplji: Evo kakve su cijene kobasica, pljeskavica, ćevapa… Pripremite džep!

ako većina građana Bosne i Hercegovine nema razloga za slavlje, ipak, mnogi će ostati vjerni „običajima“ proslave prvomajskih praznika uz tradicionalni roštilj.

Nažalost, zbog ogromnih poskupljenja hrane, ovogodišnja prvomajska trpeza je znatno skuplja u odnosu na protekle godine. Brojne mesnice i trgovine nude i određene akcijske ponude, međutim, činjenica je da prvomajski roštilj nikada nije bio skuplji – piše Avaz.

Akcijske ponude

Tako će za kilogram ćevapa biti potrebno izdvojiti između 12,95 i 15 KM, a ponegdje i 17,5 maraka! U pojedinim akcijskim ponudama ćevapi se mogu pronaći po cijeni od 10,95 maraka po kilogramu. Skoro istu cijenu imaju pljeskavice i roštiljske kobasice.

Cijene pilećeg filea kreću se od 13 do 16 KM, krilca i bataci od 6,95 do 11 KM, u zavisnosti od toga jesu li marinirani.

Teleći ražnjići imaju paprenu cijenu, a u akcijskoj ponudi se mogu pronaći za 19,95 KM po kilogramu.

Ni povrće koje mnogi vole “baciti” na roštilj ili u salatu nije jeftino. Kilogram paprika se kreće između 5,95 i 7 KM, a krastavaca od 3,50 do 3,85 maraka, dok cijena paradajza uglavnom iznosi 3,50 KM.

Za kilogram gljiva, mnogima omiljeni specijalitet sa žara, trebat će izdvojiti skoro 7 KM, dok se kilogram luka kreće između 80 feninga i 1,20 KM, a mladi luk košta skoro 3 KM.

Bez efekta

Marin Bago iz Udruženja za unapređenje kvalitete življenja „Futura“ smatra da građani za prvomajsku proslavu, koja tradicionalno okuplja porodicu i prijatelje, ne troše iznad svojih mogućnosti.

– Međutim, činjenica je da je potrošačka košarica odavno preskupa i čudno je i tužno što se građani ne bune. Jer buniti se na društvenim mrežama, što smo imali priliku vidjeti dugi niz godina, ne daje nikakve efekte i rezultate. Dakle, na tradicionalan način, rekao bih, cijene poskupljuju i građani ove zemlje se moraju na tradicionalan način i buniti protiv toga. Jedino to može izazvati reakciju vladajućih – mišljenja je Bago.

Sokovi i pivo

Kada je riječ o cijenama pića, gazirani i drugi sokovi mogu se kupiti po cijeni od 1 do 2,5 po litru.

Pakovanje piva od 5+1 limenku košta od 6 KM pa naviše, a kada je riječ o umacima, majoneza se prodaje po cijeni od 3,85 KM, a kečap 2,95 KM, koliko koštaju i razni sosovi prikladni za roštilj.

  • ĆEVAPI 13 – 17,5 KM
  • PILEĆI FILE 13 – 16 KM
  • KRILCA I BATACI 7 – 11 KM

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti