16.4 C
Tešanj
Petak, 1 Marta, 2024

Ruža Jelić prema statistikama među najgorim zločincima u BiH

 

Prema određenim statistikama, u BiH postoji oko 120 neuračunljivih osoba koje su počinile višestruka ubistva. Dio njih osuđen je na velike, a dio na manje zatvorske kazne.

Međutim, ono što zaprepaštava jeste činjenica da se uopće ne zna tačan broj osoba koje su nakon teških ubistava proglašene neuračunljivim i doslovno puštene na slobodu!

Kao najveći problem spominje se smještaj takvih osoba, budući da još ne postoje odgovarajuće ustanove za njih.

– Vrlo je tanka nit između osobe koja u stanju neuračunljivosti počini neko nedjelo i psihopate – hladno proračunate ubice manijakalnih ubistvenih namjera. Vrlo često se i jedni i drugi tretiraju kao bolesne i krivično neodgovorne osobe, a krivična politika proteklih decenija isprobala je nekoliko “recepata”, od kojih je svaki djelimično bio dobar, ali nijedan dorečen da bi bio kompletan i adekvatan – kaže za naš list Mladen Veseljak, dugogodišnji sudija, a danas advokat iz Zenice.

On je sudio na civilnim i vojnim sudovima BiH, a među njegovim presudama osobama koje su proglašavane neuračunljivim ističe se ona Edibu Buljubašiću, koji je iza sebe ostavio četiri mrtve osobe, ali i mnogo manje eksponiran slučaj Ruže Jelić, koja je u Usori izvršila četiri ubistva.

Direktor KPZ-a Tuzla Hasan Hodžić, kaže kako je rekorderka po dobivenim godinama zatvora Ruža Jelić iz Usore.

Ruža Jelić iz Usore  je osuđena zbog četverostrukog ubistva. Pomilovana je za godinu i nekoliko mjeseci. Jelićeva je u zatvoru od 1998. godine, a na slobodu će 2016.

Ubila je ljubavnika, ženu za koju je sumnjala da je druga ljubavnica njezina ljubavnika te dvije žene u selu za koje je posumnjala da znaju za njezinu izvanbračnu vezu.

 

Dnevni Avaz/Jelah.info

Povezane vijesti

Najnovije vijesti