37.2 C
Tešanj
Petak, 12 Jula, 2024

Rusmir Hrvić, član uprave AS-a u borbi protiv nezaposlenosti

Prave bosanske kafe zlatne džezve, nakon BiH i SAD-a, najviše se popije u Hrvatskoj • U posljednje dvije i po godine tržištu smo ponudili oko 50 novih proizvoda, kaže u intervjuu za Oslobođenje Rusmir Hrvić, član uprave AS Group.

Prije nekoliko dana dogovoren je izvoz proizvoda AS Group u Makedoniju, o kojim proizvodima se radi i o kojim količinama?

– AS će prvu isporuku iz svog asortimana proizvoda realizirati do kraja mjeseca, kada ćemo na ovo tržište plasirati brendove keksa Master i Kent. Vispak je do sada već imao više uspješnih isporuka proizvoda u Makedoniju, te možemo reći da su se Vispakovi brendovi, poput Zlatne džezve, odlično “snašli” na policama tržnih centara u Makedoniji. Isto vrijedi i za asortiman Vispakovih proizvoda iz programa Bosanske kuhinje, kao što su Tajna, Vita, čorbe i juhe, zatim za praškaste proizvode brenda Laganini, čokolade Tiru-liru i druge.

Zlatna džezva

• U kojim zemljama regije je, sa svojim proizvodima, prisutan AS Group?

– AS Group svojim proizvodima pokriva tržišta Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Kosova. Naši napori da značajnije nastupimo na nekim tržištima na kojima do sada nismo bili prisutni u regiji ove godine su urodili plodom. Tako uz otvaranja novih tržišta u regiji, značajan rast realizacije bilježimo npr. u Hrvatskoj. Primjerice, prave bosanske kafe Zlatne džezve se, nakon BiH i SAD-a, najviše popije upravo u Hrvatskoj. Osim toga, naši ostali brendovi keksa, kao i novi brend medenjaka Love Kent, upravo u Hrvatskoj bilježe dobre rezultate.

• Koji su proizvodi najtraženiji na tržištu regije?

– Najtraženija je Zlatna džezva, slijede je Kent petit keks, Master štrudle, vafli, čokolade Club te Stampi blok.

• Pošto je AS Group bio aktivan u akvizicijama prethodnih godina, ima li planova za kupovinu drugih firmi i za otvaranje novih u bliskoj budućnosti?

– Naše akvizicije bile su strateške. Upotpunjavali smo i zaokruživali proizvodne segmente i kapacitete, ali smo kupovali i brendove za koje smo smatrali da bi u vremenu koje predstoji trebali imati uspjeh na tržištu. Trenutno smo aktivni u tri divizije: trgovina, prehrambena industrija i tekstil, u okviru kojih zapošljavamo oko 1.600 radnika. Ostajemo do daljeg u okviru ovih poslovnih segmenata, a što se tiče novih akvizicija i novih kompanija, to se sa sigurnošću nikada ne može kazati. Jedno je sigurno, da ćemo nastojati zaposliti što više ljudi u Bosni i Hercegovini, jer na taj način ispunjavamo svoju društveno korisnu zadaću broj jedan i borimo se protiv najvećeg problema u državi – nezaposlenosti.

• Vispak, kao najpoznatija članica Grupacije, prednjači i u plasiranju novih proizvoda na tržište, šta možemo novo očekivati od Vispaka?

– Uz postojeći kvalitet, nastojali smo biti inovativni. U posljednje dvije i po godine tržištu smo ponudili oko 50 novih proizvoda. Plasirali smo neke nove brendove koji do tada uopće nisu postojali, kao što je 10 proizvoda brenda Tajna. Imamo u planu razvoj novih mješavina začina i dodatak jelima Tajna iz programa Bosanske kuhinje. Isto tako, uvidjeli smo da neki naši brendovi, poput čokoladnog namaza Stampi, imaju veći potencijal ukoliko tržištu ponudimo različite vrste proizvoda, kao što su krem blok i različite gramature. U Vispaku smo u procesu realizacije projekta proširenja asortimana praškastih proizvoda novog brenda Laganini, a početkom septembra očekujemo i plasman Tiru-liru čokoladnih jaja. U toku jeobiman i složen proces redizajna proizvoda iz AS-ovog asortimana. Gotovo svih 200 proizvoda, prije svega Master i Kent, nalazi se u procesu promjene ili osvježenja postojećih pakovanja. Planirane su nove gramature postojećih proizvoda, kao i pokretanje potpuno novih. Jedan od njih koji smo već uspješno plasirali na tržište je brend Medenjaci Love Kent sa punjenjima šljive, marelice i višnje.

Startne pozicije

•  Kako se domaća konditorska industrija nosi sa velikom konkurencijom na bh. tržištu?

– Konkurencija je uvijek dobrodošla. U nekim segmentima smo apsolutni lideri na tržištu, kao što je recimo petit keks, u nekim drugim segmentima smo među prvih nekoliko. Nije nama konkurencija problem, štaviše ona je potrebna zbog vlastitog unapređenja poslovanja i razvoja. Ipak, voljeli bismo vidjeti više fer odnosa na tržištu. Proizvođači iz BiH npr. nemaju mogućnost dobijanja državnih poticaja, konkurencija izvana u velikom broju slučajeva ima. To nisu iste startne pozicije za sve.

•  Kakvi su, općenito, izvozni rezultati AS Group?

– Plan izvoza prehrambene divizije AS Group u ovoj godini je oko 10 miliona KM. Sam udio u ukupnim prihodima ostvarenim izvozom kod Vispaka iznosit će oko 20 posto. Ukoliko se ima u vidu da su prihodi Vispaka sa oko 18 miliona KM u 2010. narasli na blizu 29 miliona KM u 2012, ekvivalentno tome povećan je i obim izvoza.

• Koliko Vispak ulaže u dizajn, odnosno redizajn proizvoda, te u marketing?

– Nastojimo i u ovom segmentu biti zanimljivi i udovoljiti očekivanjima tržišta i potrošača. Veoma polažemo na strateško komuniciranje, a neka naša advertising rješenja postaju pravi reklamni hitovi, čemu je umnogome doprinio i angažman Enisa Bešlagića kao zaštitnog lica AS Group i njegovih brendova. Sve u svemu, komunikacijski posmatrano, uspjeli smo se nametnuti jednom novom pričom o jednoj uspješnoj bosanskohercegovačkoj kompaniji koja baštini upravo ono najbolje iz njenog historijskog naslijeđa, čiste i zdrave sredine. Dodamo li ovome pošten i ljudski odnos, sasvim je sigurno da je Bosna sve to. A mi smo njen samo jedan mali dio.

Oslobođenje/Jelah.info

Povezane vijesti

Najnovije vijesti