23 C
Tešanj
Četvrtak, 18 Jula, 2024

Rusmir Hrvić: Želja mi je da stvorimo veliku i moćnu domaću prehrambenu industriju

Rusmir Hrvić iz kompanije “AS Group” spada u red mlađih privrednih lidera, koji vlastitim radom i istrajnošću trasiraju perspektivniji privredni ambijent, unatoć svim društvenim slabostima i nedostatcima.
Preduzetništvo na  Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i radni angažman od 1995. godine u kompaniji AS Jelah, osnova su na kojoj Hrvić gradi svoju poduzetničku i društvenu referentnost.
Kao direktor visočkog Vispaka, prvobitno impresionira odlučnošću da promjeni “poslovnu i kadrovsku politiku” u istom, a rezultati koji su potom uslijedili iznenadili su sve poznavaoce ovdašnjih prilika.
Proklamovana odlučnost da se kao proizvođači konditorskih proizvoda pozicioniraju među pet liderskih kompanija u jugoistočnoj Evropi, djelovala je apstraktnom. Danas te ambicije djeluju kao stvarnost. Povećanje fizičkog obima proizvodnog programa, proširenje ponude novim proizvodima, širenje distribucijske mreže i tržišta uopće, samo su neki od trendova koji se nezaustavljivo razvijaju u Vispaku.
Osim toga, prije kupovine Vispaka od strane tešanjskog AS Jelaha, ova tešanjska kompanija je u visočki privredni ambijent ušla kupovinom Tvornice keksa KENT ELIT.

Sve naprijed navedeno i još mnogo toga, što zbog prirode ove priče nismo istaknuli, uputili smo nekoliko pitanja Rusmiru Hrviću.

Magazin plus:  Živimo u tranzicijskom društvu i nadasve inertnom – ljudi su razočarani svim i svačim. Vjerovatno da Vas mnogi pitaju za mišljenje, savjet – što možete kažati?

Rusmir Hrvić: Treba učiti i raditi. Naša generacija ima šansu da izgradi Bosnu i Hercegovinu na temeljima slobodnog tržišta i demokratije. Takvu šansu do sada nismo imali. Umjesto da sjedimo i krivimo sve druge oko nas, za „stanje“ u kojem se nalazimo, trebali bismo svako od nas povući prave poteze i najprije učiniti nešto dobro za sebe, a onda i za zajednicu. Možda nam se druga šansa neće pružiti.

Magazin plus:   Koliko Vam je bila olakšavajuća ili otežavajuća okolnost da ste iz poduzetničke porodice. Tokom školovanja na jednoj strani i realnog života u poduzetničkoj porodici – kako ste spajali „teoriju i praksu“. Koliki je „jaz“ između nauke i stvarnosti u BiH poduzetničkim prilikama.

Rusmir Hrvić: Radne navike, pošten odnos prema drugim ljudima i poslu, kao i odgoj nosim iz porodice. Odgoj je veoma bitan i ja sam zahvalan svojim roditeljima na lijepom odgoju koji su mi pružili. Što se tiče teorije i prakse, to dvoje je nemoguće u realnom životu odvojiti. Jer, toliko se teoretska znanja i vještine prepliću sa stvarnim poslovnim ciljevim i problemima da ne postoji linija razgraničenja.

Magazin plus:  Vjerovatno da ste do sada bili u prilikama – dilemama, iskušenjima u smislu da ste se pitali vrijedili sve truda. Koji su to momenti – Vaša iskustva koja su Vas dovodila u takvu iskušnju.

Rusmir Hrvić: Posao od kojeg koristi imaju drugi uvijek vrijedi truda. Nisam postavljao takva pitanja nikome pa ni sebi. Sasvim je za očekivati da život iskoristimo na dobrobit  sebe i cijele zajednice. To je stvarni život i to je trajno dobro koje ostaje za sva vremena. Sve ostalo je fikcija i prolazno.

Magazin plus:   Iz svakodnevne perspektive, mlađe generacije se vjerovatno pitaju – da li Vi imate „mladost“, slobodno vrijeme u smislu „opšutanja“ po onoj narodnoj „prst u uho i briga me za sve“?

Rusmir Hrvić: Ne smatram da je takvo shvatanje slobodnog vremena ispravno. Mišljenja sam da u svemu treba postojati mjera, pa i u poslu. Međutim, uvjeren sam da slobodno vrijeme ukoliko se ne iskoristi sa smislom, a koji može biti odmor u krugu porodice, opuštanje, čitanje, sport, izleti, šetnje, itd.,  može se pretvoriti u svoju suprotnost. Imamo slobodu izbora. Ako je tako, trebali bismo biti oprezni da ne postanemo robovi vlastitim strastima i prohtjevima. Mada, ja se odmaram i kada radim.

Magazin plus:   Kada se danas prisjećate svojih prvih „poslovnih koraka“ šta Vam pada na um i šta od toga možete podjeliti s nama?

Rusmir Hrvić: Bilo je to vrijeme entuzijazma. Puno sam radio, ali i učio na fakultetu. Nije bilo mjesta u firmi na kojem nisam proveo neko vrijeme, upoznavši se sa svim procesima, počev od prodaje, preko proizvodnje, pa do marketinga i finansija. Ništa mi nije bilo teško.

Magazinplus.eu/Jelah.info

Povezane vijesti

Najnovije vijesti