14.2 C
Tešanj
Utorak, 16 Aprila, 2024

RVI mora u zatvor: Jesam li zbog ovakve drzave ostao bez noge?

Za koju sam se ja to Bosnu i Hercegovinu borio? Za koju domovinu sam izgubio nogu? Čija je ovo policija što me uhapsila, čiji je sud što me osudio? Izgleda da bi bolje bilo da sam poginuo, počinje svoju šokantnu ispovijest za „Dnevni avaz“ Samir Hatkić Ninan, ratni vojni invalid.

Općinski sud u Tešnju osudio je Samira Hatkića, Muju Dizdarevića, demobilisanog borca, i Suada Ibrahimovića, kapetana Armije RBiH, na po šest mjeseci zatvora zbog napada na službenu osobu. Oni će se na izdržavanje kazne morati javiti 9. aprila.

Presudu su dobili 1. septembra 2017. godine, skoro tri mjeseca od njenog donošenja. Osuđeni su, kako je to obrazloženo u presudi, jer su za vrijeme redovnih sedmičnih protesta nezadovoljnih građana Tešnja “pokušali spriječiti policajce PS Tešanj u obavljanju službene radnje”.

Sve je počelo tako što je Samir Hatkić, u vrijeme protesta ispred Općine Tešanj, tog petka parkirao vozilo na trotoar, a policajac u civilu Senad Škokan upozorio ga da parkira na mjesto za ratne vojne invalide, što je Hatkić i učinio.

Obolio od PTSP-a i s protezom ispod koljena, Hatkić je policajcu Škokanu rekao da „mu neće on određivati gdje će parkirati“, nakon čega je uslijedilo naguravanja. U tom trenutku Ibrahimović i Dizdarević, koji su bili redovni učesnici protesta i plenuma, prilaze automobilu u koji policajac Škokan nogama gura Hatkića.

Slika proteze na cesti i krvav zavoj na Hatkićevom batrljku izazivaju bijes kod Ibrahimovića i Dizdarevića, te su ga pokušali osloboditi vezivanja. Sve to dogodilo se 28. marta 2014. godine.

Kaže da ne zna šta će 9. aprila kada dođu po njega.

– Imam onu invalidninu od „velikih i stabilnih“ 326 maraka. Postoji i snimak na kojem se najbolje vidi taj sporni događaj. Ja sam se branio, nisam nikoga napadao. Zašto nisu pozvali narod da svjedoči, bilo je više od 100 ljudi, nego su samo zvali policajce za svjedoke – kaže Hatkić.
Dodaje da je i sam proces suđenja bio čudan.

– Dovodili su nas na sud, onako nešto propitivali. Tek kada je načelnik Tešnja Suad Huskić došao da svjedoči, mi smo dobili advokate. Kakvo je to suđenje? Nisam vjerovao da će nas ovo snaći. Mi smo sami sebe uvjeravali da će sve to na sudu pasti u vodu te da nema od toga ništa – dodaje ratni vojni invalid.

Na kraju ističe da se on samo branio.

– Dok sam živ, govorit ću istinu, a istina je da je policajac mene napao, da me gurao nogama u automobil. Neka pogledaju snimke ako ih nisu uništili – kaže Hatkić.

Tužit ću policajca Škokana

– Tužit ću policajca Škokana zbog izjave da sam ja „sklon kriminalnim radnjama“. To je izjavio na sudu. Kada sve ovo prođe, a proći će, tužit ću ga na istom sudu za to što je izgovorio. Ja sam svoje tijelo dao za ovu zemlju – naglasio je Samir Hatkić.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti