26.3 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Sabahudin Hudo Sinanović opet ‘čini čuda’: Od Teslića do Srebrenice, dobrotvorna priča bez kraja

Drugi put u posljednjih pet godina, Sabahudin Sinanović nominiran za “Humanistu godine”

Piše: Hajrudin Redžović

Kad Sabahudin Sinanović, poznat kao Hudo, kaže da živi za druge, to ne zvuči kao fraza iz nekog patetičnog filma, već kao stvarnost koju on svakodnevno ispisuje. Ovaj čovjek iz Doboj Juga ponovo je svoje ime upisao u anale humanitarnog rada, ovaj put pomažući porodici Jorgić iz Vrela kod Teslića, kojoj je prije nekoliko godina poklonio temelj za život – ciglu, šljunak i cement za izgradnju doma. Danas je na vrata te iste kuće, koja stoji zahvaljujući njemu, dostavio bogat paket životnih namirnica.

Ali tu Hudo ne staje. U istom danu, otvorio je vrata svoje kuće porodici iz Srebrenice sa šestero djece, pružajući im besplatno stanovanje na godinu dana. “Neka se nađu, neka se snađu, a moja kuća je njihova kuća,” kazao je Hudo, dok je u svoj dom uvodio zahvalnu porodicu.

Ne treba zaboraviti odakle Hudo dolazi. U njegovom djetinjstvu nije bilo obilja, a osjećaj za potrebe drugih izgradio je na vlastitim iskustvima oskudice. Možda upravo zato Hudo ne posustaje – svaki njegov dan je nova misija u kojoj neko dobija novu šansu, novi početak.

Ovaj humanitarac na djelu pokazuje da je moguće iscrtati svjetlo na kraju tuđeg tunela. Bez pompe i bez patetike, ali s srcem koje vidi i tamo gdje oko ne može. “Što mogu, to i dam. Nije stvar u novcu, već u namjeri. A moja namjera je da niko ne ostane sam u nevolji,” kaže Hudo. U Doboj Jugu, ali i šire, svi znaju da kad Hudo nešto obeća – to i ispuni. Njegova riječ i njegova djela su jedno. Pomaganje mu nije epizodna avantura, već životni put.

Zbog svega toga, nije slučajno da je Hudo, ponovo, drugi put u posljednjih pet godina, nominiran za “Humanistu godine” u okviru manifestacije “Večernjakov pečat”.

Budi kao Hudo.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti