17.6 C
Tešanj
Nedjelja, 16 Juna, 2024

Sadmir Muratović zbog posla napustio redovan studij i pokrenuo biznis

Sadmir Muratović, građevinski tehničar iz Teočaka je zbog intenzivnog posla na trećoj godini napustio redovan studij.

Pokrenuo je vlastiti biznis Solo maher, a fakultet nastavio vanredno.

Ideja za „Solo maher“ se krije u značenju te riječi. Biti sam svoj majstor u oblasti zanatstva.

“Ovaj naziv sam prvobitno koristio za Facebook stranicu. Tu sam objavljivao video sadržaj sa YouTuba još kao tinejdžer”, kazao je Sadmir za Akta.ba.

Usluge koje njegov obrt nudi su raznovrsne. Najviše je orjentisan na oblaganje zidova i podova keramikom i porculanom, izradu kupatila po sistemu ključ u ruke te vodoinstalaciju.

“Uz to sve u manjoj mjeri se izvode radovi kao što je montaža klima uređaja i centralno grijanje”, pojasnio je.

Situacija u branši je dobra i ide uzlaznom putanjom ističe Sadmir.

“Poslova ima. Pitanje je koji je bolji i koji donosi više profita. Poslovi gdje ima više kvadrata, više kupatila, novija gradnja su pogodniji. Tu se može stacionirati duže na jednom mjestu. Na kraju to znači veću efikasnost.“, naglasio je.

Problem koji muči Sadmira kao i druge poslodavce je manjak radne snage. Iako ima mnogo posla ne može širiti poslovanje.

“U 2024 želim povećati obima poslovanja i zaposliti dodatnu radne snagu koliko je moguće. Tako ću podići poslovanje na veći nivo“, kazao je mladi građevinac.

Vjetar u leđa za pokretanje biznisa Sadmiru su bili Fondacija Impakt i Federalni zavod za zapošljavanje. Imao je plaćene doprinose i uspio nabaviti opremu.

Mladima savjetuje da nemaju strah od ulaska u sličan biznis.

“Može se zaraditi mjesečno solidna cifra za naše uslove. Treba biti pošten i iskren, a  mušterija će prepoznati kvalitet. Potrebno je strpljenje, jer u početku treba raditi poslove koje drugi izbjegavaju. To su poslovi koji su teži. Treba nuditi i manju cijenu rada, dok ne steknemo određene reference”, poručio je.

Sadmiru je danas 27. rođendan i ovom prilikom mu ga čestitamo. Sigurni smo da će se njegov trud isplatiti, a mali biznis nastaviti rasti.

Izvor: bosnainfo.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti