21.1 C
Tešanj
Srijeda, 22 Maja, 2024

Samo u BiH: Ostavku podnio prije godinu, tek došla na dnevni red?!

Iako je Sanjin Kodrić još 31. maja prošle godine podnio neopozivu ostavku na funkciju člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH i to zbog sukoba interesa, što je u javnosti do sada bilo potpuno nepoznato, dalja procedura ni do danas nije uslijedila.

Štaviše tek godinu kasnije ili tačnije 24. maja o ovoj ostavci će se upoznati Parlamentarna skupština BiH koja je nadležna za imenovanje upravnog odbora ove državne institucije!?

Naime, 24. maja 2023. godine zakazan je nastavak sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a na dnevnom redu je i dopis direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete Enesa Hašića, kojeg je on državnom parlamentu poslao još 7. septembra 2022. godine?!

U njemu Hašić obavještava Parlamentarnu skupštinu BiH da je Kodrić podnio ostavku jer je Komisija za odlučivanje o sukobu interesa BiH 26. maja 2022. utvrdila da je u sukobu interesa. Inače, Kodrić je i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u BiH.

Neopoziva ostavka

Kodrić je ubrzo nakon toga, što je samo po sebi rijetkost u BiH, odmah podnio ostavku uz napomenu da nije imao ranija saznanja o mogućem sukobu interesa. Tek u septembru, kako smo naveli, Hašić obavještava PSBiH o ostavci te u aktu od zakonodavne vlasti traži da dalje postupi u okviru svojih nadležnosti i ovlaštenja.

No zakonodavna vlast BiH ništa nije uradila, iako prema Okvirnom zakonu o visokom obrazovanju u BiH Parlamentarna skupština BiH bira članove UO Agencije za razvoj visokog obrazovanja na mandat od tri godine na način da svake godine jedna trećina članova bude reizabrana ili ponovo imenovana.

Također, ako je suditi prema web stranici Agencije za razvoj visokog obrazovanja BiH, Sanjin Kodrić i dalje je član Upravnog odbora ove agencije, iako je podnio neopozivu ostavku.

Tako se, samo po sebi, nameće zaključak da ionako loše regulisana oblast utvrđivanja i sankcioniranja sukoba interesa gotovo da nikako funkcionira budući da se ostavke i onih rijetkih koji ih podnesu, izgleda, ne uzimaju baš za ozbiljno?!

Izvor: Fokus

Povezane vijesti

Najnovije vijesti