18.1 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Jula, 2024

Samo u BiH: S lažnom diplomom se zaposlio u Madiju i Elektroprivredi

Muhamed Navrboc optužen je da je falsifikovao diplomu Srednje tehničke škole u Doboju na osnovu koje se kasnije zaposlio u različitim preduzećima.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva je u međuvremenu potvrđena od strane sudije za prethodno saslušanje Opštinskog suda u Tešnju, a u narednom periodu trebalo bi biti zakazano suđenje.

Navrboc se optužnicom tereti da je upotrebio lažnu javnu ispravu kao da je prava, te da je, dovođenjem u zabludu nadležnih organa, učinio da u knjizi ovjere neistinit dokument koji je poslužio kao dokaz u pravnom prometu.

Navrboc je pribavio lažnu diplomu Tehničke škole u Doboju o završenoj stručnoj spremi 3. stepena i zanimanju elektroinstalater.

Prijava za posao

Lažna diploma datirana je na 20. maj 2016. godine, a tokom istrage utvrđeno je da optuženi nikada nije ni pohađao pomenutu školu.

Optuženi Navrboc je spornu diplomu priložio 19. januara 2018, prilikom prijavljivanja za posao u privatnoj firmi u Tešnju, na radno mjesto električara.

“On je uz molbu dostavio krivotvorenu diplomu Tehničke škole Doboj, datiranu na 20. maj 2016. godine o završenoj stručnoj spremi III stepena i zanimanju elektroinstalater, iako je znao da je diploma lažna, jer nije ni pohađao navedenu školu, a sve s ciljem da se ista upotrijebi kao da je prava, pa je na osnovu takve lažne diplome firma zaključila sa optuženim Ugovor o radu na određeno vrijeme u trajanju od tri mjeseca”, navodi se u optužnici Kantonalnog tužilaštva u Zenici.

Ovjera neistinitog sadržaja

Navrboc je spornu diplomu iskoristio i 31. jula prošle godine prilikom prijave za posao u poslovnici “Elektroprivrede BiH” u Zenici za radno mjesto elektromonter.

“Muhamed Navrboc je dostavio krivotvorenu diplomu Tehničke škole Doboj o završenoj stručnoj spremi III stepena i zanimanju elektroinstalater, iako je znao da je navedena diploma lažna, a sve s ciljem da se ista upotrijebi kao da je prava, pa je na osnovu takve lažne diplome ‘Elektrodistribucija’ Zenica sa Navrboc Muhamedom zaključila Ugovor o radu 16. oktobra 2019. Godine”, navodi se u optužnici, prenosi Srpskainfo.

Navrboc je lažnu diplomu Tehničke škole u Doboju ovjerio u Opštini Tešanj 30. jula prošle godine, tako što je doveo u zabludu službenika opštine, zbog čega mu je na teret stavljeno i krivično djelo ovjera neistinitog sadržaja.

Kantonalno tužilaštvo je uz optužnicu predložilo i mjeru bezbjednosti, odnosno da se od optuženog oduzme lažna diploma radi uništenja, jer postoji opasnost da će biti ponovo upotrijebljena.

Optuženom prijeti zatvorska kazna

Prema Krivičnom zakonu Federacije BiH, za falsifikovanje isprave optuženom Muhamedu Navrbocu prijeti zatvorska kazna.

Naime, za navedeno krivično djelo nadležan sud može izreći kaznu u rasponu od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Navrboc je optužen i za još jedno krivično djelo, odnosno ovjera neistinitog sadržaja za koje se može izreći kazna do pet godina zatvora.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti