36.7 C
Tešanj
Utorak, 16 Jula, 2024

Sandi Begić, medicinski tehničar koji odlazi u Njemačku: Neka nađu robota koji će me zamijeniti

Dvadesetčetverogodišnji Sandi Begić odlučio je spakovati kofere i otići trbuhom za kruhom u Njemačku. Ovom prilikom govorio je za portal „Avaza“ gdje je istakao da je teška situacija u našoj državi učinila svoje.

Situacija je teška

– Odluka je došla nakon pet godina rada u hitnoj službi, nakon situacije da se uslovi ništa nisu popravili. Plate su stagnirali, što više kako je inflacija rasla, mi živimo gore nego što smo živjeli prije pet godina. Situacija je jako teška i sa pacijentima, naročito ovdje u Bihaću, gdje se u posljednje tri godine nosimo i sa kovidom i sa migrantskom krizom i to je napravilo psihički pritisak – kazao je Begić.

Dodao je da se ne može više nositi sa tim i u jednom momentu se desi da je odlučio ići dalje, gdje je bolje.

– Planiram da idem u Augsburg – kazao je.

Na pitanje da li ima porodicu s kojom odlazi, odgovorio je da ide sam i da u ovom gradu nema nikog koga poznaje. Kaže da je posao našao putem kolege poznanika, koji je također radio u toj hitnoj službi, a koji je otišao prije nekoliko godina.

Blesave izjave

– Od Njemačke očekujem da neću morati čitati internet portale, da pratim koje je danas blesave izjave dao neki predstavnik naroda ili predsjednik države ili predstavnik SDA stranke te da ću jednostavno moći da živim svoj život, da primim platu i da razmišljam o nekim ljepšim stvarima, da mogu planirati budućnost, porodicu, da se ne zamaram sa stvarima na koje ne mogu previše uticati, a koje opterećuju čovjeka – kazao je on.

Govorio je i o izjavi lidera SDA Bakira Izetbegovića o robotima. 

– Ako je u mogućnosti da naprave robote koji će raditi poslove medicinskog tehničara u nekoj hitnoj službi, kao što smo radili mi, koji konstantno odlazimo, mislim da mu ne može pomoći neka nađe. 

Mislim da mu ne može pomoći nijedna high tech tehnologija u tome.

izvor Dnevni Avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti