20.5 C
Tešanj
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Satelitski snimak: Pogledajte kako oblak pustinjske prašine putuje prema BiH

Satelitski snimci pokazuju kako oblak pustinjske prašine putuje prema našim prostorima, gdje će se zadržati.

Blaž Šter, meteorolog u slovenačkoj Agenciji za životnu sredinu, na društvenoj mreži X podijelio je satelitske snimke na kojima se vidi kako se oblak pustinjske prašine širi našim područjima.

“Satelitski snimak jasno pokazuje kako se oblak pustinjske prašine proširio našim regionom. Prva slika je od jučer, druga od danas. Nije slučajno da je pustinjska prašina skoro uvijek prisutna tokom toplotnih talasa”, napisao je Šter.

Agencija za životnu sredinu je naknadno saopštila da je prašina za sada još uvijek na visini, a da se narednih dana očekuju povišeni nivoi PM10 čestica pri tlu.

Pustinjski pijesak može se zadržati nad Evropom nekoliko dana, možda ga odnesu jaki vjetrovi ili ga odnesu obilnije padavine, prenosi Radio Sarajevo.

Uzrok prašine koja može doprijeti do Evrope su pješčane oluje, koje nastaju prilikom jakih vjetrova na velikim područjima pustinje Sahare, koja se proteže širom sjeverne Afrike. Da bi vjetrovi nosili prašinu hiljadama kilometara dalje prema Evropi, uslovi moraju biti povoljni: vremenski sistemi sa jakim vjetrovima. Do Starog kontinenta stižu uglavnom kada duboki ciklon opstane iznad zapadnog Mediterana i sjeverne Afrike.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti