20.5 C
Tešanj
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Savjeti vrtlara: Radite ovo i ruže će vam cvjetati cijelo ljeto

Raskošne ruže u cvatu su zvijezde ljeta u svakom vrtu. Kako bi ga produžili što duže, donosimo jednostavne savjete vrtlara. Uz minimalan trud, kraljice cvijeća cvjetat će cijelo ljeto.

Prihrana

Ruže vole prihranu. Potrebna im je stalna opskrba hranjivim tvarima kako bi napredovale. Jedno od odličnih prirodnih sredstava za prihranu ruža su kore banane, jer su bogate kalijem koji potiče cvjetanje. Samo ih narežite na komadiće i zakopajte oko podnožja grmova ruža.

Suzbijte štetočine

Ruže su osjetljive na štetnike poput lisnih uši i grinja, koji itekako mogu umanjiti njihovu ljepotu. Brzo i jednostavno rješenje je umiješati nekoliko kapi tekućine za pranje posuđa u bocu s raspršivačem napunjenu vodom. Poprskajte ovu mješavinu izravno na zahvaćena područja jednom sedmično kako biste spriječili štetnike u njihovom naumu. Prema riječima stručnjaka, to je “nježna, ali učinkovita” metoda koja neće naštetiti biljci.

Redovno ih obrezujte

Obrezivanje je nužno kako bi vaše ruže bile zdrave i snažne. Vrtnim makazama odrežite suhe i bolesne drvenaste dijelove, kako i suhe glavice cvjetova. To potiče novi rast i produžava sezonu cvatnje, piše D&D.

Koristite gnojivo

Gnojivo pomaže u zadržavanju vlage u tlu i suzbijanju korova, a za to se mogu koristiti stare novine. Položite nekoliko slojeva oko ruža, a zatim ih prekrijte korom ili kompostom.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti