27 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

SDA Tešanj je i 1994. godine dobila povjereništvo u općinsku organizaciju

Uvođenjem Povjereništva u OO SDA Tešanj davne ratne 1994. godine u trenutku kada je Tešanj bio u opsadi okružen sa svih strana snagama Vojske RS i HVO Žepče, a unutar slobodne teritorije  OG 7 JUG ARBiH trajala borba za vlast sklonjen i smijenjen je cijeli niz uglednih, obrazovanih i istaknutih kadrova u općini Tešanj.

Tada je SDA vodio sad već rahmetli doktor Ekrem Ajanović, nakon što je krajem 1991. godine pod sumnjivim i nikad razjašnjenim okolnostima poginuo dotadašnji predsjednik SDA Tešanj i Regionalnog odbora SDA Sjeverna Bosna Senad Hodžić. Uvođenjem povjereništva, neki bi rekli “prinudne i nametnute uprave” u SDA Tešanj, bitku je dobila “struja” u SDA Tešanj koja na terenu ali u narodu nije prevladavala, međutim imala je mnogo jače veze i uticaje u Centrali SDA Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Zenici.

Te, davne ratne 1994. godine sa političke scene u Tešnju  sklonjen je tadašnji predsjednik Skupštine opštine (SO) Tešanj, odnosno predsjednik ratnog predsjedništva doktor Muhamed Članjak, inače i hafiz časnog Kur'ana. Na njegovo mjesto je kao prijelazni općinski načelnik došao do tada malo poznati inženjer mašinstva Fuad Šišić.

Sklonjen je i privrednik I tadašnji predsjednik izvršnog odbora općine Tešanj Hakija Užičanin. Vlast se insituisala na način da je za predsjedavajućeg prijelaznog općinskog vijeća izabran Berzad Vilašević. definitivno  je eliminsan i šef kluba odbornika SDA u Skupštini općine Tešanj jedan od osnivača SDA Tešanj Fikret Hafizović.

Uz već spomenutog  primarijus doktora Ekrema Ajanovića,  također jednog od osnivača SDA Tešanj, sklonjena su i braća Alići (Muhidin i Hajrudin). Ova grupa će kasnije biti osnivači Stranke za BiH u Tešnju pa će tako mnogi od njih biti na pozicijama izvršne i zakonodavne vlasti u kantonu, Federaciji BiH i državi BiH. Istovremeno je maknut i dotadašnji glavni imam Omerbašić ef. Fuad, a posljedica uvođenja povjereništva je  i prekomanda, bolje rečeno uklanjanje i dotadašnjeg komadanta Operativne grupe 7 Jug Armije BiH Mustafe Cerovca.

Zbog čege Tešanj nema ratnog generala, ali niti brigadira, najbolje znaju oni koji su tada nametnuti prinudnom upravom u vodeću vladajući stranku u Tešnju i oni koju nakon rata prekraju povijest pripisujuće sebi zasluge za odbranu Tešnja.

Zapravo, istina je sasvim drugačija, ali kako se kaže “povijest pišu pobjednici”. Međutim, tadašnji pobjednici su i dalje živi, ali u međuvremenu postali gubitnici, pa se povijest neće više moći dorađivati i prepravljati na način kako je to do sada bilo. Tako nametnuti kadrovi su vladali narednih trideset godina i otišli su sa scene, barem iz vodeće stranke SDA, na isti način na koji su i došli, uvođenjem POVJERENIŠTVA.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti