18.3 C
Tešanj
Utorak, 25 Juna, 2024

Sedam miliona litara vode poplavilo nedovršenu zgradu bh. građevinca

Problem nevjerovatnih razmjera dogodio se ovih dana u njemačkom Esenu kada je čak sedam miliona litara vode poplavilo nedovršenu zgradu koju je gradila kompanija čiji je vlasnik porijeklom iz BiH.

Kako piše waz.de, ispumpavanje vode trajalo je danima, a uzrok je puknuta vodovodna cijev. O količini vode dovoljno govori da su podrum, podzemna garaža, pa čak i dio prizemlja bili potpuno pod vodom.

S obzirom da je kompanija koja je gradila zgradu u međuvremenu bankrotirala, to je njemačkim vlastima otežalo samu intervenciju, jer nisu imali kontakt sa ovlaštenim licima.

Inače, riječ je o kompaniji Harfid. U roku od nekoliko godina, Harfid je postao ključan igrač u region i u najboljim vremenima zapošljavao je 300 radnika. Međutim, posljednjih godina nastala su teška vremena za ovu kompaniju.

Prvo su za tešku situaciju krivili pandemiju i rat u Ukrajini. Međutim, ispostavilo se da je kompanija zapala u finansijske poteškoće još 2019. godine, prije pandemije i rata. Prvo je septembra 2022. godine bankrotirao dio kompanije, a nekoliko mjeseci kasnije i građevinska kompanija.

Mediji prenose da je bankrot Harfida pogodio ne samo partnerske kompanije, male investitore i poslovne partnere, već u najvećoj mjeri same radnike, prenosi njemački WAZ.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti