18.1 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Jula, 2024

Sindikalna potrošačka korpa za maj blizu 3.000 KM

Sindikalna potrošačka korpa, koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za maj ove godine, iznosi 2.950,10 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mart iznosila je 1.335 KM (posljednji podatak objavio Federalni zavod za statistiku). Minimalna plaća, prema Odluci Vlade FBiH, jest 619 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 45,25 posto. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom plaćom je 20,98 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Potrošačku korpu čini nekoliko kategorija (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi).

– Prehrana 43,84 posto, stanovanje i komunalne usluge 13,06 posto, higijena i održavanje zdravlja 8,59 posto, obrazovanje i kultura 10,85 posto, odjeća i obuća 12,20 posto, prijevoz 4,68 posto te o održavanje domaćinstva 6,78 posto – navodi se.

Kako se dodaje u saopćenju za javnost Službe za informisanje Sindikata, u kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kad je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Izvor: Faktor

Povezane vijesti

Najnovije vijesti