16.3 C
Tešanj
Subota, 2 Marta, 2024

Sinoć je u Hotelu Zenica održan sastanak Regionalnog odbora Narodnog evropskog saveza

Sinoć je u Hotelu Zenica održan sastanak Regionalnog odbora Narodnog evropskog saveza za područje Zeničko-dobojskog i Srednjo-bosanskog kantona.

Sastanku su prisustvovali predsjednici i članovi Izvršnih odbora Gradskih i Općinskih organizacija, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti te nosioci izvršnih funkcija ispred NES.

Predsjednik Regionalnog odbora Narodnog evropskog saveza doc.dr. Ramo Isak je u uvodnom izlaganju upoznao prisutne sa dosadašnjim aktivnostima NES-a, akcentirajući aktivnosti izvršne vlasti na području ZDK u kojem NES participira u proteklom mandatu.

U vrijeme proglašenja pandemije COVIDa 19, Vlada ZDK formirala je stručni i operativni tim koji su u suradnji sa istim i sličnim timovima iz susjednih zemalja okruženja kao i zemlje odakle je pandemija krenula uspješno preduzeli sve mjere za zaštitu stanovništva i stavljanje pandemije pod kontrolu.

Ministar Arnel Isak kao predsjednik Kriznog štaba izdao je naredbu o osposobljavanju i formiranju stručnih laboratorija za testiranje građana na prisustvo virusa u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj što je realizovano u postavljenom roku od 15 dana te time značajno doprinijelo aktivnostima u borbi protiv ove pandemije, smirivanju građana i uspostave povjerenja prema mjerama Vlade te stručnoj zdravstvenoj službi.

Za ove uspješne aktivnosti ZDK je ocijenjen kao jedan od kantona koji je najbolje odgovorio na elementarnu nepogodu izazvanu pandemijom COVID 19.

Posebna pažnja posvećena je tehičkoj i materijalnoj opremljenosti Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK kroz nabavku najnovnije forenzičke opreme te dodatnih policijskih vozila za operativni dio Uprave policije ZDK.

Paralelno se vodila briga o materijalnom statusu službenika policije kojima su nabavljene nove policijske uniforme a za civilni dio operativnog sastava nabavljena su nova odjela nakon 15 godina. Sve ovo praćeno je povećanjem plaća i toplog obroka za sve uposlenike Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK.

Zahvaljujući planovima i prijedlozima Ministarstva za prostorno uređenje, prometa i komunikacije i zaštitu okoline ZDK na čijem čelu je kadar NES-a ravnomjerno su raspoređena sredstva za izgradnju i sanaciju putne infrastrukture na području ZDK.

Tome svjedoče novoizgrađene dionice regionalnih putnih pravaca na području svih općina i gradova u ZDK. Za protekle četiri godine osigurano je i realizovano više sredstava nego u proteklih 20 godina.

Vrijedno je napomenuti da je poboljšan materijalni položaj zaposlenika u ZDK tako što je u toku mandata istima povećana plaća u iznosu od 30% (policija, zdravstvo, prosvjeta, državni službenici i namještenici).

Predsjednik Regionalnog odbora je posebno ponosan na činjenicu da je na njegovu inicijativu Skupština ZDK usvojila izmjene Zakona po kojem od 01.09.2022.godine sve porodilje na području ZDK kako zaposlene tako i nezaposlene ostvaruju pravo na porodiljnu naknadu u iznosu od 1.000,00 KM za period od 12 mjeseci.

Dobri rezultati su postignuti i u obnovi škola te pružanja pomoći privrednicima, poljoprivrednicima i samostalnim obrtnicima u prevazilaženju poslovnih teškoća izazvanih pandemijom COVIDa 19.

Zahvaljujući aktivnostima Vlade ZDK došlo je do povećanja Budžeta ZDK a na inicijativu članova Vlade ispred Narodnog evropskog saveza počela su se izmirivati dugovanja po osnovu pravosnažnih sudskih presuda koja opterećuju Budžet kantona na čiju se realizaciju i isplatu čekalo dugih 15 godina.

Predsjednik Ramo Isak istaknuo je da nas ostvareni rezultati obavezuju da pojačamo aktivnosti u narednom periodu u cilju realizacije svih programskih aktivnosti i planskih zadataka i ciljeva.

Narodni evropski savez kao nova politička opcija koja je nastala ujedinjavanjem više stranaka sa istom političkom platformom koja već sada ima prepoznatljivu politiku i stav bez afera i mrlja u biografiji rukovodećih. Također, postaje prepoznatljiva politička opcija na području ZDK i šire kao alternativa dosadašnjoj uspavanoj političkoj sceni.

Građani svakako prepoznaju i daju podršku svim aktivnostima NES-a u cilju poboljšanja materijalnog, društvenog i ekonomskog života svih građana.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti