16.2 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

SIPA uhapsila tešanjskog policijskog službenika

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jednu osobu zbog sumnje da je počinio zločin nad srpskim civilima u Tešnju.

 Prema nezvaničnim informacijama, osumnjičeni je aktivni policijski službenik u Tešnju s incijalima S.D.

On se sumnjiči za učešće u nezakonitom zatvaranju srpskih civila iz mjesta Rosulje, Mekiš, Medakovo i Raduša, nad kojima se nečovječno postupalo u maju i junu 1992. godine.

Osumnjičeni je uhapšen u sklopu akcije SIPA-e kodnog naziva “Ozren”, te će biti predat Tužilaštvu BiH.

Neke osobe iz akcije “Ozren” dovode se u vezu sa akcijom u okviru koje je SIPA pronašla velike količine naoružanja, a koja još uvijek traje, javlja BIRN.

 14:06 – Uhapšena jedna osoba zbog ratnog zločina u Tešnju

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), danas su u okviru predmeta kodnog naziva ”Ozren”, na području Tešnja lišili slobode jednu osobu iz Tešnja, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 173. stav 1 KZ BiH ”Ratni zločin protiv civilnog stanovništa”, a u vezi sa članom 180 stav 1. istog zakona.

U prethodnom periodu, protiv uhapšene osobe SIPA je Tužilaštvu BiH podnijela Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu, zbog postojanja osnova sumnje da je tokom mjeseca maja i juna 1992.godine, na području općine Tešanj, kao pripadnik policijske stanice Tešanj, učestvovao u protuzakonitom zatvaranju muškaraca civila srpske nacionalnosti koji su nastanjeni u mjestu Rosulje, Mekiš, Medakovo i Raduša te prema njima nečovječno postupao.

U saopćenju iz SIPA-e navode da se neke osobe tretirane predmetom ”Ozren”, dovode u vezu sa akcijom kodnog naziva ”Tešanj” u okviru kojeg su pripadnici SIPA-e pronašli velike količine naoružanja i koja još traje.

Osoba lišena slobode privedena je u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), gdje se nad njom vrši kriminalistička obrada, a nakon čega će biti predata na daljnje postupanje Tužilaštvu BiH.

Pripadnici SIPA-e intenzivno nastavljaju rad na predmetima ”Ozren” i ”Tešanj”. 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti