22 C
Tešanj
Subota, 22 Juna, 2024

Sistem za navodnjavanje jezera Mrkotić

U okviru sportsko-turističkog kompleksa na Ciganskom polju u mjestu Mrkotić, općina Tešanj, pored izgrađenog fudbalskog travnatog stadiona, odbojke na pijesku, staze za šetanje i džoging, klupa za odmor, nadstrešnica za sjedenje i kampovanje, nalazi se i predivno” Jezero Mrkotić” kojim gazduje Udruženje sportskih ribolovaca “Blinker” Kalošević-Tešanj.

U zadnje vrijeme zbog nedostataka kišnih padavina i malog nivoa rijeke Usore, došlo je do smanjivanja nivoa vode u  “Jezero Mrkotić” .

Vrijedni ribari  Udruženja sportskih ribolovaca “Blinker” iz Kaloševića-Tešanj su tokom ove kalendarske godine radili na riješavanju
problema navodnjavanja “Jezera Mrkotić”, zbog pada nivoa vode, samog protoka i rješavanju načina da se živim bićima u jezeru obezbjedi dovoljna količina kiseonika.

S tim u vezi u martu ove godine urađeno je idejno riješenje “Sistema za navodnjavanje jezera Mrkotić” , te se pristupilo izradi projekta i prikupljanju finansijskih sredstava za realizaciju projekta.

Samo idejno riješenje je zamišljeno tako da ne narušava prirodni ambijent jezera Mrkotić, s ciljem da se postigne funkcionalnost, tako je u prvoj fazi izgradnje urađena vodopropusna brana na rijeci Usori sa ciljem podizanja nivoa vode i usmjeravanja iste prema betonskom koritu u kojem se nalazi “točak” promjera od šest metara koji zahvata vodu iz korita, podiže je u visinu odakle prirodnim padom dolazi do jezera, gdje se dvojako uliva u samo jezero, direktnim ulivom kroz cijevi u jezero, i ulivom sa visine od 1,5 metara pri čemu određena količina vode ( 300 m3 / 24 h )pada sa visine u jezero pri čemu stvara kiseonik neophodan za život živih bića u jezeru.

Sam komleks vodopropusne brane  i” točka” je izuzetno atraktivno riješen, te predstavlja pored  funkcionalnosti navodnjavanja jezera Mrkotić i jedinstvenu turističku  atrakciju koja svojim prisustvom uljepšava sportsko turistički kompleks “Jezera Mrkotić”.

Od ideje do realizacije proteklo je nekoliko mjeseci u kojima su članovi USR “Blinker” Kalošević-Tešanj volonterskim opšte-društveno korisnim radom početkom mjeseca novembra  2011 godine pustili u rad “Sistem za navodnjavanje jezera Mrkotić”

Pored niza donacija samih članova udruženja i građana nesebičnu pomoć u realizaciji projekta pružila je Općina Tešanj sa gosp. Fuadom Šišićem na čelu.

Ovom prilikom članovi USR “Blinker” Kalošević-Tešanj pozivaju sve građane da u svoje slobodno vrijeme posjete Sportsko turistički kompleks jezera Mrkotić, gdje im je bez posebnih ograničenja dozvoljen pristup i upražnjavanje sportskih, turističkih i ribolovnih aktivnosti.

Bitno je napomenuti da su članovi USR “Blinker” Kalošević dobro poznati široj javnosti po perfektnim organizacijama sportsko-ribolovnih takmičenja i veoma dobroj organizaciji ekoloških akcija čišćenja raznih otpada u svojoj sredini, zbog čega su ove godine  povodom Općinskog praznika 9.septembra – Dana oslobođenja općine Tešanj od fašizma, nagrađeni priznanjem-plaketom Općine Tešanj za uspješan dugogodišnji aktivan doprinos ekološkim akcijama i uspješnim organizacaijama takmičenja ribolovaca.

USR “Blinker” Kalošević-Tešanj/Jelah.info

Povezane vijesti

Najnovije vijesti