13.8 C
Tešanj
Utorak, 5 Marta, 2024

Skoro duplo skuplji stikeri za registraciju: Umjesto državi, novac ide privatnoj firmi

Umjesto u državni budžet, više od 10 miliona maraka mogla bi zaraditi privatna firma naplaćivanjem naljepnica za registraciju.

Izmjene Pravilnika o registraciji vozila u Bosni i Hercegovini potpisao je ministar Vojin Mitrović. Uslijedio je odgovor Transparency Internationala, u vidu krivične prijave.

“Em što se izlazi van okvira Zakona, em što se Pravilnikom daju ova ovlaštenja, namjerava se ostvariti korist određenim licima. Mi smo takođe upozorili da se daju ovlaštenja koja već ima IDDEEA, i koja je u svom mišljenju ranije, vezano za ovaj Pravilnik, upozorila na to da bi uvođenje novih stikera, posebno sa tom RFID tehnologijom, da bi bilo bespotrebno. S obzirom da su nadležni MUP-ovi već nabavili veliki broj kamera koje mogu pratiti da li su vozila registrovana ili ne”, kazala je Ivana Korajlić iz Transparency International BiH.

Ministar Mitrović odbio je za N1 komentarisati krivičnu prijavu, ali i pojasniti javnosti sporne izmjene pravilnika. Ipak, naknadno je sve isto pojasnio za agenciju Srna:

“Prijava je paušalna i bez konkretnih stvari, što jasno ukazuje da je riječ o politikanstvu čiji je cilj diskreditacija,. Oni koji su je pisali, trebalo bi da znaju da ni u kom slučaju ne može biti prekršen Zakon o identifikacionim dokumentima, jer uopšte nije riječ o identifikacionom dokumentu.”

Novi stikeri koštat će nas duplo skuplje. Umjesto dosadašnjih 5, cijena je 9 maraka. Ocjena je i da nove naljepnice koje mogu locirati i pratiti vozače, narušavaju sigurnost.

“To je jedno sigurnosno pitanje. Posebno što se radi o stikerima koji se ne koriste više nigdje u regiji. Ovo je jedna afera koja je toliko očigledna i ovdje ima itekako posla za Tužilaštvo, a nadam se i Sud”, kazao je Saša Magazinović (SDP).

Pravilnik je sporan i kantonalnim MUP-ovima, ali i federalnim parlamentarcima koji najavljuju vanrednu sjednicu. Isto misli i Mitrovićev zamjenik Nedžad Branković, koji je pozvao inspekciju inakon što je pismo na neregularnosti upozorio ministra.

“Povreda zakona i drugih propisa, netransparentnost, neuključivanje u proces donošenja akta nadležnih organa koji primjenjuju Pravilnik, koji ste potpisali, po mom mišljenje favorizuju i nezakonito prenosi ovlaštenja i na stanice tehničkog pregleda i stručne institucije u procesu registracije vozila”, kazao je Branković, .

Ove kamere koje prepoznaju registraciju vozila, uskoro bi mogle pasti u zaborav, jer ćemo vjerovatno u naša auta stavljati nove stikere. Finansijske izdatke najviše će osjetiti građani, ali i državna kasa.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti