16.2 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Skup doktora znanosti sa tešanjskog područja

U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje Tešanj, u nedjelju 13. decembra 2015. godine, s početkom u 11 sati, u programu manifestacije Dani grada Tešnja, će biti održan skup na koji su pozvani svi doktori znanosti sa tešanjskoga prostora, neovisno o oblasti u kojoj su stekli ovo zvanje, kao ni o tome gdje žive i djeluju.

Određenje skupa neće biti tematsko nego zavičajno, što znači da je svaki od pozvanih za skup mogao prijaviti temu iz svoje znanstvene provenijencije. Težili smo, mada ne i isključivo, da se teme izlaganja referiraju i na tešanjski prostor, ali smo naglasili da je potrebno da sudionici skupa u svojim referatima tretiraju bh. suvremenost u njezinom aktualitetu, s ciljem da se, kroz multidisciplinarni pristup, kompetentno traga za boljom budućnošću naše zemlje, te u njoj, dakako, i naše sredine, makar i neizravno.
Također, cilj je da se kroz ovakvo okupljanje tešanjske znanstvene elite ostvaruje i lokalna homogenost u kriteriološki najvišoj paradigmi kako bi se dodatno stimulirao i individualni i kolektivni put ka osvajanju novih znanstvenih obzora, bez čega nije moguća naša konekcija sa tokovima svjetske suvremenosti – uvijek te tokove vrednujući sa stajališta univerzalne humanističke vjerodostojnosti. Pa da se, na taj način, makar i u idealističkoj pretenziji, iz Tešnja daje doprinos nastojanju da svijet biva boljim prostorom čovjekove egzistencije. Stoga će naziv skupa glasiti: U Tešnju – za bolji svijet.
Cilj nam je i to da se na ovaj način ostvari inicijalni korak ka prožimanju tešanjske privrede, odnosno privrednika, sa doktorima znanosti s našega prosotra – jer je to mogućnost za produktivnije korištenje kapaciteta koje imaju i jedna i druga skupina.
Prema trenutnoj evidenciji – postoje 34 doktora znanosti sa tešanjskog prostora, koje navodimo abecednim redom: Dževdeta Ajanović, Ekrem Ajanović, Mesud Ajanović, Ismar Alagić, Ervin Bejđakić, Muhamed Brka, Alaudin Brkić, Mirza Hasan Ćeman, Amir Denjalić, Almir Fatić, Šemsa Galijašević, Amna Hadžikadunić, Venan Hadžiselimović, Ervina Hadžović, Ajša Hafizović, Amir Halep, Enes Hodžić, Adnan Huremović, Mirano Jupić, Alma Kadušić, Reuf Kapić, Nedžad Korajlić, Šefik Kurdić, Enes Ljevaković, Ishak Mešić, Hamza Mujagić, Ibrahim Plančić, Besim Prnjavorac, Rifat Sejdinović, Hasan Smajić, Hasan Škiljo, Adnan Tahirović, Faruk Unkić, Faruk Unkić (Sisak).
Nakon skupa bit će objavljen zbornik radova, a namjera Centra za kulturu i obrazovanje kao organizatora je da se skup ubuduće održava svake godine, eventualno poprimajući i drukčije forme i tematske determinante – saobrazno unutarnjem razvoju ili potrebama što se mogu uspostaviti kao konkretni vanjski nalog ili izazov.

Neposrednu organizaciju skupa vrši organizacioni odbor koji će činiti doktori znanosti Venan Hadžiselimović (venanh@hifaoil.ba), Faruk Unkić (funkic@infoteh.ba) i Mesud Ajanović (mesud.ajanovic@vbleasing.ba), te direktor Centra prof. Amir Brka kao sekretar odbora.

PREDJSEDNIK ORG. ODBORA

Dr. Venan Hadžiselimović

Povezane vijesti

Najnovije vijesti