16.4 C
Tešanj
Petak, 1 Marta, 2024

Skupi kvadrati i mala ponuda na tržištu, mladi u BiH teško mogu doći do svoje prve nekretnine

Skupi kvadrati i prazni već kupljeni stanovi – trenutna je to slika bh. tržišta nekretnina.

Potražnja za stanovima u BiH i dalje je veća od ponude. Cijene nekretnina u BiH i dalje rastu, dok ponuda još uvijek ne zadovoljava potražnju. Posljedice toga su već poprilično dramatične i dodatno narušavaju ionako katastrofalnu demografsku situaciju jer mladi ne mogu doći do svoje prve nekretnine, piše Vecernji.ba.

Oni koji imaju viška novca i dijaspora ulažu u stanove u BiH, što im podiže cijene. Takvi stanove uglavnom su veći dio godine prazni.

Usporedba s prošlom godinom

U prvom polugodištu ove godine prodano je 1555 novih stanova (695 u prvom, a 860 u drugom tromjesečju), što je za 9% više nego u istom razdoblju prošle godine.

Prosječna cijena prodanih novih stanova u drugom tromjesečju 2023. iznosila je 2603 KM po kvadratnom metru i u usporedbi s prosječnom cijenom prodanih novih stanova u 2022. veća je za 6,5%, a u odnosu na drugo tromjesečje 2022. veća je za 5,1%, prema podacima Agencije za statistiku BiH.

Iako se prije nekoliko mjeseci govorilo kako će doći do promjene na tržištu nekretnina, odnosno pada cijena i zastoja prodaje, to se, ipak, ne događa. Štaviše, tržište nekretnina u našoj zemlji trenutno je jako živo, a toj slici doprinosi činjenica da je ove sezone itekako pojačano zanimanje dijaspore za kupovinu stanova, ali i kuća. Potražnja za nekretninama, uprkos visokim cijenama, ne jenjava i zapravo je višestruko veća od ponude. Posebno, kada je riječ o ponudi u novogradnji, u većini gradova u BiH izražen je deficit.

Ekonomist Faruk Hadžić kaže da je vrlo teško reći hoće li i u kojem obimu cijene nekretnina pasti, ali dodaje da osobno u ovom trenutku ne bi kupovao stan, prenosi indikator.ba.

– Da se samo gleda tržište građana BiH, onda bismo mogli očekivati pad. Međutim, za snažan rast cijena nekretnina poprilično su zaslužni naši građani koji ne žive u BiH, koji zarađuju znatno veće plaće izvan BiH i kojima su te cijene prihvatljive te oni održavaju ovako visok nivo cijena. Ono što sam izjavio prije tri-četiri mjeseca – i sada ću ponoviti – u ovome trenutku ja ne bih rješavao stambeno pitanje – izjavio je Hadžić.

Stambeno tržište još je uvijek “gladno” novih stanova jer je potražnja još uvijek velika. Dok je u prvom polugodištu prodano 1555 novih stanova, istodobno je tržištu ponuđeno “samo” 1007 novosagrađenih stanova. Podbacilo je drugo tromjesečje u kojem je izgrađeno svega 386 stanova, što je za 8,7% manje u odnosu na isto razdoblje 2022. Ipak, u izgradnji je još 4860 stanova, što predstavlja rast za 1,7% u odnosu na broj nezavršenih stanova u istom razdoblju prošle godine.

Visoke cijene

Da se cijene stanova i dalje drže na vrlo visokom nivou, pokazuje činjenica da se, naprimjer, stan u sarajevskom naselju Grbavica u starogradnji teško može pronaći po cijeni nižoj od 4000 KM po kvadratu.

U novogradnji u Centru gotovo da i nema više stanova, svi su rasprodani po cijeni između 6000 i 7000 KM po kvadratnom metru. I u naselju Stup u novogradnji cijena kvadrata je 4000 KM.

I u Mostaru se počela popravljati ponuda jer je u najavi nekoliko novih stambenih objekata. S druge strane, ponuda u starogradnji je slaba, a u tom segmentu postoje nekretnine čija je cijena nerealno visoka. Naprimjer, renovirani stanovi nerijetko se nude po cijeni stanova u novogradnji, i to od 3000 do 5000 KM po kvadratnom metru.

Ipak, neki stručnjaci upozoravaju da će prava slika o budućim kretanjima na tržištu postati jasnija tek od jeseni. Za sada se ne predviđa značajna korekcija cijena, ali je moguće da dođe do stagnacije.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti