22.1 C
Tešanj
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024

Slaba potražnja i manjak radnika smanjili proizvodnju šumskih sortimenata

Slaba potražnja i nedostatak radnika ove godine su u Republici Srpskoj smanjili proizvodnju šumskih sortimenata za skoro 10 odsto.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, za osam mjeseci ove godine je u Srpskoj proizveden 1.145.881 metar kubni raznih šumskih sortimenata, što je za 9,5 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kada je proizvedeno 1.266.100 metara kubnih raznih šumskih sortimenata.

“U proizvodnji su najviše bili zastupljeni trupci, i to 411.363 metra kubna četinarskog i 201.609 metara kubnih lišćarskog drveta. Tu su i 107.383 metra kubna četinarskog drveta pogodnog za hemijsku preradu, celulozu, drvene ploče, te 344.021 metar kubni ogrevnog drveta lišćara”, piše u ovim podacima.

Dalje se navodi da je za osam mjeseci ove godine u Republici Srpskoj prodato ukupno 1.111.347 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili manje za 12,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a u prodaji su bili najzastupljeniji trupci.

Ipak, proizvodnja šumskih sortimenata u avgustu 2023. godine u odnosu na avgust 2022. je veća za 4,7%, a prodaja šumskih sortimenata za 8,9%.

Igor Andrić, sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS, rekao je za “Nezavisne novine” da su ljetni mjeseci bili idealni za izvođenje radova u šumarstvu.

“Ipak, imamo informacije da se povećavaju zalihe na šumskim stovarištima. Takođe, problem su i četinarski drvni sortimenti jer je slaba potražnja za njima. Što se tiče odraza ove šumske proizvodnje na drvnu industriju, mislim da neće imati većeg uticaja. Veliki je pad tražnje za proizvodima drvne industrije ove godine, jer je smanjena potražnja. Ukoliko se do kraja godine nastavi ovaj trend, ne vjerujem da će moći da se ostvari 100 odsto proizvodnog plana. Problem predstavlja i povećanje cijena energenata, posebno prethodnih nekoliko mjeseci”, naglasio je Andrić.

Istakao je da trenutna proizvodnja šumskih sortimenata ove godine predstavlja 61 odsto od godišnjeg plana.

“Smanjena potražnja je uticala na pad proizvodnje, ali su najveći problemi izvođači radova u šumarstvu jer je nedostatak radne snage svuda izražen, a pogotovo u šumarstvu. Ljudi koji dolaze iz inostranstva da rade ovdje – teško da se ta radna snaga može naći za šumarstvo, te smatram da će problem sa radnom snagom u ovoj grani industrije biti sve izraženiji”, istakao je Andrić.

Izvor: nezavisne.com

Povezane vijesti

Najnovije vijesti