13.5 C
Tešanj
Utorak, 26 Septembra, 2023

Šljiva jedne izdala, druge nagradila – sve će u izvoz

Dok širom zemlje voćari ove godine uglavnom zbrajaju štete, u šljiviku najvećeg proizvođača ovog voća u Bosni i Hercegovini, Raifa Čolića, “nema zime”. Čačanka je već obrana, a na red dolazi Stanley čija će berba početi za nekoliko dana.

A, gdje će šljive roditi ako ne u Gradačcu, čiji su zaštitni znak. Podsjetimo, nepovoljni vremenski uslovi su u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine, umanjili prinos šljive za 40 i više procenata. Čak i ono što su uspjeli spasiti ne zadovoljava kvalitet pa su mnogim proizvođaima stigle reklamacije na plod koji brzo truhne. S druge strane, ima i onih koji bilježe dobar rod.

Posao za 40 sezonaca

Na Čolićevoj plantaži šljiva u Mionici zasadi se prostiru na oko 23 hektara, a u rodu nisu samo oni od prije dvije godine i to 2-3 ha. Roda ima i bit će ukupno, prema procjeni ovog voćara od 320 do 340 tona. To je otprilike i njegova všegodišnja prosječna proizvodnjia.

“Uskoro će, u srijedu ili četvrtak već, početi berba sorte Stanley. Zaštitu smo redovno provodili i što se tiče bolesti nema šteta. Međutim, led nam je uništio dosta roda, ali dobro je”, kaže Čolić.

U prvoj berbi agnažirao 40 sezonaca

S radnom snagom ove godine problema nema, barem za sada. Na platnom spisku je u prvoj berbi bilo 40 sezonaca, a kroz šalu dodaje da ni sam ne zna jesu li svi brali svaki dan. Riječ je većinom o konzumnoj šljivi, pa mehanizacija ovdje ne ulazi kada plodovi dozriju. Šljive se beru ručno, a većina roda ide na inozemno tržište.

“Ovogodišnja otkupna cijena šljive je od 80 feninga do jednu marku”, kaže Čolić i dodaje da je velika sredstva uložio u zaštitu, ali od leda ih nije mogao spasiti.

I Brčaci spasili šljive

I na području Brčko distrikta ovogodišnji rod šljive je zadovoljavajući, barem kada je riječ o čačanki, koja većinom ide za izvoz.

Tamošnji voćari navode kako je umanjen rod sorte Stenley, koja je najrasprostranjenija na prostorima Distrikta. Ni kvalitet roda ove sorte u brčanskim šljivicima nije na nivou, na što uticali ovogodišnji nestabilni vremenski uslovi. Ipak njeno puno sazrijevanje očekuju polovinom avgusta, kada će stanje preciznije moći da ocijene.

Izvor: agroklub

Povezane vijesti

Najnovije vijesti