22.7 C
Tešanj
Utorak, 25 Juna, 2024

Slobode lišene osobe koje su uvozile robu u BiH pa je prodavali preko OLX-A i FACEBOOKA

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su realizovali operativnu akciju “Web”, na području Sarajeva, Tuzle, Brčko Distrikta i Lukavca, kada su izvršili pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na osam lokacija.

Slobode su lišena tri lica koja su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Osumnjičenim pravnim i fizičkim licima se stavlja na teret da su posljednjih nekoliko godina, s ciljem ostvarivanja protivpravne imovinske koristi, plasirali na tržište Bosne i Hercegovine veliku količinu uvozne robe, koju su prodavali na način da su formirali grupu povjerljivih lica koja su prema uputstvima osumnjičenih, preko interneta koristila Facebook, OLX prodajne portale i web shopove i na taj način vršili prodaju uvezene robe.

Roba za prodaju se nalazila u skladištima osumnjičenih pravnih lica i većina lica koja su objavljivala internet prodaju nisu imala nikakvog fizičkog kontakta sa prodatom robom niti su imala registovane djelatnosti.

Uskladištena roba koja je prodavana drugim pravnim licima je plaćana preko žiro-računa i kao takva je prikazivana u knjigovodstvu i za istu su izdavane poreske fakture i fiskalni računi uz fakture, dok za robu koja je prodavana preko interneta i za gotov novac, kupcima nisu izdavani fiskalni računi.

Osumnjičeni su tako uspostavili sistem dvojnog knjigovodstva, na način da su pravna lica evidentirala sve transakcije po knjigovodstvenim vrijednostima, dok za svoje potrebe uspostavili druge evidencija u koje se evidentirali stvarne prodaje. Na taj način su ostvarene drastične razlike u knjigovodstvenim i stvarnim prodajnim cijenama, kao i iskazanim i stvarnim prihodima.

Prilikom pretresa otkriveno i je i privremeno oduzeto oko 24.800 konvertibilnih maraka, 79.925 eura, šest računara, jedan laptop, veća količina poslovne dokumentacije i podataka ekstraktovanih u digitalnom obliku, prenosi crnahronika.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti