19.7 C
Tešanj
Srijeda, 24 Jula, 2024

Smail i Amel Saračević tešanjskoj bolnici donirali dva klinička respiratora

Vlasnici poznatog bh. zlatarskog brenda „Dar“, Smail i Amel Saračević, poklonili su tešanjskoj Općoj bolnici dva klinička respiratora  i ostalu potrebnu medicinsku opremu. Učinili su to još prije mjesec, a ipak su tek danas postali – vijest. Zašto?

Prvo, Smail i Amel Saračević izričito su zahtijevali da ostanu anonimni, po čemu se izdvajaju od većine drugih donatora koji opale bar jedan selfi kada poklanjaju. No, pošto je javni interes ispred privatnog, a informacije o dostupnim respiratorima to jesu, onda je sasvim logično da je ovo vijest koju javnost treba da zna. 

Drugi, glavni, razlog zašto donacija braće Saračević tek nakon mjesec dana jest vijest, je – cijena respiratora, ali i rok isporuke. Ti podaci su važni zbog konteksta u kojem se sve događa (afera „Srebrena malina“). Saračevići su za dva klinička respiratora ovlaštenom uvozniku medicinske opreme Inel BH iz Maglaja, platili 28.000 konvertibilnih maraka. To je maloprodajna cijena, u koju je uključen PDV. Iz kompanije Inel BH su nam telefonom kratko izjavili da se radi o respiratorima njemačkog brenda Lowenstein koji se proizvodi u Švicarskoj, i koji u potpunosti odgovaraju zahtjevima za kliničko liječenje bolesti COVID-19.

Respiratore, ICU monitore i drugu medicinsku opremu, vlasnici Zlatarni „Dar“, Smail i Amel Saračević, nabavili su i poklonili početkom aprila – dakle, kada je kriza oko korona virusa bila na vrhuncu. A naručili su ih tek 18 dana ranije. Ni danas ne žele pričati o tome i vjerovatno će biti malo ljuti što ovo objavljujemo; no, njihova ljutnja sigurno nije veća od radosti građana Tešnja kojima se ovom donacijom osjećaj sigurnosti povećao.

Smail i Amel Saračević. Donirali su tiho i ušli u legendu. Bez selfija. Bez patetike.

P.S. Neki su vjerovatno odmah izračunali: za budžet od 10,5 miliona koliko je za nabavku 100 kineskih respiratora plaćeno „Srebrenoj malini“, moglo se kupiti ‘okruglih’ 750 kliničkih respiratora koji se pod njemačkim brendom Lowenstein proizvodi u Švicarskoj. 

Buka.net

Povezane vijesti

Najnovije vijesti