14.2 C
Tešanj
Utorak, 16 Aprila, 2024

Šok i nevjerica u Tešnju nakon što je vjetar srušio munaru na Čaršijskoj džamiji

Sinoć oko jedan sat iza ponoći olujni vjetar koji je zahvatio područje općine Tešanj, nanio je posljedice koje se ne ogledaju samo u onome materijalnom. Naime vjetar je srušio munaru Čaršijske džamije (Ferhad-begova džamija) i na taj način uništio jedan od simbola ovog grada.

Na licima onih koje smo zatekli na terenu šok i nevjerica.

Tuga na svakom licu. Kako nam je rekao glavni imam MIZ Tešanj Fuad ef.Omerbašić sa ovog aspekta danas teško je govoriti o šteti te dodaje: ”Imajući u vidu da je to objekat koji ima posebnu vrijednost i teško je zamisliti Tešanj bez ovog objekta tako da u tom pravcu šteta je nemjerljiva , ali ja se nadam da smo mi preuzeli amanet Gazi Ferhad-bega i da ćemo ako Bog da sagraditi džamiju i munaru.”

U momentu razgovora sa glavnim imamom u Tešnju u haremu džamije su bile i ekipe policije, ali i ekipe radnika koje će biti zadužene za uklanjanje dijelova koji su sinoć uništeni.

Prema informacijama kojima raspolaže MUP ZDK, prilikom pada munare nije bilo povrijeđenih. Munara je prilikom pada oštetila susjedne objekte kao i samu džamiju.

Prema riječima Fuad ef.Omerbašića u ovom momentu nije poznato da li na još nekom vjerskom objektu je pričinjena materijalna šteta, a potpunije informacije se očekuju tokom dana.

Treba svakako napomenuti da je Ferhad-begova džamija i nacionalni spomenik i kao takva je uvijek bila znak prepoznatljivosti grada Tešnja.

Rifa Vilašević/zosradio.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti