13.5 C
Tešanj
Subota, 2 Marta, 2024

Sporan izbor učenice generacije u tešanjskoj gimnaziji

Nakon što je za učenicu generacije u tešanjskoj gimnaziji “Musa Ćazim Ćatić” sa 595 bodova proglašena Hidajeta Ljevaković profesor matematike u ovoj školi Esad Halilović je u više navrata upozorio Nastavničko vijeće, direktora i nadležno ministarstvo da su prekršene neke odredbe Pravilnika o izboru učenika generacije u srednjoj školi ZDK.

On smatra da je njegova kćerka Dženeta Halilović trebala biti proglašena učenicom generacije.

-Sticajem okolnosti, riječ je o mojoj kćreki, ali i mojoj učenici.

Suprotno članku 4, stavu 3. navedenog pravilnika, Dženeti nije pripisano 15 bodova s kantonalnog takmičenja.

“Na taj način komisija je svjesno, vjerovatno po nečijoj naredbi izvan škole ovu učenicu dovelo u neravnopravan položaj jer bi s tim bodovima imala isti broj kao nezakonito proglašena učenica generacije koja to tada ne bi bila, jer je Dženeta u protekle četiri godine imala sve petice, a Hidajeta nije.

Žalio sam se ali bez uspjeha- kaže Halilović.

Direktor Gimnazije Salko Subašić priznaje da je pravilnik u nekim djelovima nedorečen te da zakonodavac uopće nije predvidio pravni lijek, dakle pravo žalbe.

– Usprkos tome, mi smo nezadovoljnijoj strani omogućili da se žali. Komisija je razmotrila žalbu i ostala pri svojoj odluci. Pozitivno mišljenje o izboru dao je i prosvjetni inspektor ZDK.

Što se tiče bodova, Dženeti Halilović je pripisano tri puta po 15 bodova za tri godine učešća na takmičenjima iz fizike i 35 bodova za učešće na federalnom takmičenju u četvrtoj godini.
I to je taj zbir. Problem je što neki član 4. tumače na svoj način-kaže Subašić.

Halilović ne odustaje i kaže da je več obavio konzultacije sa advokatom.

Jelah.info

Povezane vijesti

Najnovije vijesti