9.5 C
Tešanj
Utorak, 23 Aprila, 2024

Sramotno: Ratni vojni invalid morao odslužiti kaznu

Ograničeno mi je kretanje, a mogu izaći iz kuće u periodu od 10 do 15 sati, kaže Hatkić

Općinski sud u Tešnju osudio je Samira Hatkića, Muju Dizdarevića, demobilisanog borca, i Suada Ibrahimovića, kapetana Armije RBiH, na po šest mjeseci zatvora zbog napada na službenu osobu u martu 2014. godine, kada je Federacija gorjela zbog socijalnih protesta nezadovoljnih građana.

Presudu su dobili 1. septembra 2017., skoro tri mjeseca od njenog donošenja, i na izdržavanje šestomjesečne kazne su se morali javiti 9. aprila prošle godine.

Nakon nekoliko mjeseci nejavljanja, Hatkić i njegovi prijatelji su se javili. Danas je Samir Hatkić, inače obolio od PTSP-a i ratni vojni invalid koji koristi protezu ispod koljena, kazao za ”Avaz” da već peti mjeseci nosi električnu narukvicu.

– Ograničeno mi je kretanje, a mogu izaći iz kuće u periodu od 10 do 15 sati. Vikendom mi je zabranjen izlazak. Navikao sam se, šta ću. Ima opcija da se žalim dalje poslije odrađene kazne, ali eto – kazao je ovaj bivši borac Armije RBiH.

Podsjetimo, osuđeni su, kako je to obrazloženo u presudi, jer su za vrijeme redovnih sedmičnih protesta nezadovoljnih građana Tešnja “pokušali spriječiti policajce PS Tešanj u obavljanju službene radnje”. 

Sve je počelo tako što je Samir Hatkić, u vrijeme protesta ispred Općine Tešanj, tog petka parkirao vozilo na trotoar, a policajac u civilu Senad Škokan upozorio ga da parkira na mjesto za ratne vojne invalide, što je Hatkić i učinio. 

Hatkić je policajcu Škokanu rekao da „mu neće on određivati gdje će parkirati“, nakon čega je uslijedilo naguravanje. U tom trenutku Ibrahimović i Dizdarević, koji su bili redovni učesnici protesta i plenuma, prilaze automobilu u koji policajac Škokan nogama gura Hatkića. 

Slika proteze na cesti i krvav zavoj na Hatkićevom batrljku izazivaju bijes kod Ibrahimovića i Dizdarevića te su ga pokušali osloboditi vezivanja. Sve to dogodilo se 28. marta 2014. godine.

Dnevni avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti